Europa i Svijet
Igor Kokoškov postaje glavni trener NBA momčadi

Igor Kokoškov postaje glavni trener NBA momčadi

Autor: Teo Cilar

Postat će prvi trener jedne NBA momčadi koji nije rođen u Sjevernoj Americi.

O tome da je Igor Kokoškov vrhunski stručnjak znaju i "vrapci na grani", a sada je to okrunio preuzimanjem Phoenix Sunsa prema tvrdnjama Adriana Wojnarowskog s ESPN-a.

Nakon što je napravio "čudo" i reprezentaciju Slovenije odveo do naslova europskih prvaka na Eurobasketu 2017, Kokoškov radi odličan posao i kao pomoćmi trener Utah Jazzera koji su u prvom krugu NBA doigravanja izbacili favorizirane Oklahoma City Thundere, a sinoć su u polufinalu zapada slavili kod najbolje momčadi regularnog dijela sezone, Houston Rocketsa, izjednačili u seriji na 1-1 i preuzeli prednost domaćeg terena. 

Kokoškov (46) će biti 19. trener u povijesti Sunsa, a u NBA ligi je od 2000. godine kada je postao prvi ne američki pomoćni trener u jednoj od NBA momčadi. Srpski trener tako se vraća u Phoenix gdje je obnašao dužnost pomoćnog trenera od 2008. do 2013. godine. On je od 2000. do 2003. bio pomoćnik u LA Clippersima, zatim od 2003 do 2008. u Detroit Pistonsima, od 2013 do 2014 u Cleveland Cavaliersima, 2015 u Orlando Magicu i posljednje tri godine u Utah Jazzu. Ima i naslov NBA prvaka s Detroit Pistonsima iz 2004. godine kao prvi ne američki pomoćni trener u NBA povijesti. 

Kada je bio pomoćni trener Sunsa 2010 godine, dobio je američko državljanstvo u specijalnoj ceremoniji na terenu Sunsa u Talking Stick Resort areni. Kokoškov je i nakon odlaska iz Sunsa ostao s obitelji živjeti u Arizoni. 

Kokoškovljev rad nije prošao nezapaženo te je prema svemu sudeći dobio posao glavnog trenera Phoenix Sunsa koji imaju mladu i talentiranu momčad. Dragan Bender će tako u novu sezonu s trenerom iz Srbije, a kod njega će sigurno dodatno napredovati. Podsjetimo kako je jedan od skauta Phoenix Sunsa i zadarski centar Emilio Kovačić.