Europa i Svijet
Igor Miličić čudotovorac! Poljska izbacila Dončića i Sloveniju i ušla u polufinale

Igor Miličić čudotovorac! Poljska izbacila Dončića i Sloveniju i ušla u polufinale

Autor: Teo Cilar Photo: FIBA

Momčad bez NBA i Euroligaških igrača izbacila Sloveniju u četvrtfinalu Eurobasketa 2022 i tako priredila najveće iznenađenje prvenstva.

Poljska je napravila čudo, a kreator tog čuda je Igor Miličić! Poljska je bila bolja od Slovenije s 90:87 (29:26, 29:13, 6:24, 26:24) i potpuno zasluženo ide u polufinalu gdje je čeka Francuska koja se tamo provukla još jednom sretnom pobjedom. 

Što se početka utakmice tiče, vidjeli smo odmjeravanje snaga u prvoj četvrtini da bi Poljska pod kraj četvrtine pobjegla na plus šest, ali konačan rezultat prve četvrtine postavlja tricom Luka Dončić. Bilo je 29:26 za Poljsku. U drugoj četvrtini Poljska je odigrala svoju ponajbolju četvrtinu na ovom prvenstvu, potpuno su nadigrali branitelje naslova i u jednom trenutku, pod kraj prvog poluvremena imali najviših plus 23 na utakmici. Slovenci su do kraja poluvremena smanjili na 19 poena minusa, a Poljska je na kontu imala nestvarnih 58 poena na krilima briljantnog Mateusza Ponitke

U trećoj četvrtini je na teren istrčala neka nova Slovenija, puno agresivnija u obrani što im je donijelo puno lakih poena, a Poljaci su se totalno pogubili, bili sve nervozniji i nikako nisu mogli nešto zabiti. Slovenija je taj period dobila s uvjerljivih 24:6 i došla na samo minus jedan uoči posljednjih deset minuta gdje su konačno došli do vodstva, a u jednom trenutku poveli i s plus pet. Tu se činilo da je Poljska gotova i da se neće oporaviti od šoka i propuštena 23 poena prednosti, ali nisu bili gotovi. Razigrao se A.J. Slaughter, pridružio Ponitka i Poljska je povela s 80:76, iz igre je tada izletio Dončić zbog pete osobne, nešto malo prije toga zaradio je i tehničku. Na klupi Poljske počeli su već slaviti kada su vidjeli da je Slovenija ostala bez Dončića, a taj šok su iskoristili i pobjegli na plus 8, 2:34 do kraja utakmice. Uspjela je Slovenija u sljedećih 60 sekundi prepoloviti zaostatak, ali na 1:13 do kraja ključnu tricu stavlja Ponitka za plus 7 Poljske, idući napad bio je precizan s linije slobodnih bacanja za plus devet na minutu do kraja. Slovenija se tu nije predala, na 40 sekundi do kraja još su bili na minus 9, ali tada su serijom 7:1 došli na svega tri poena minusa, a do kraja je ostala 31 sekunda. Slaughter je promašio šut, a Slovenija je imala devet sekundi do kraja za mogući produžetak, ali Klemen Prepelič nije bio precizan odlučio se šutirati s centra, promašio je i veliko Poljsko slavlje moglo je početi. 

Ponitka je s triple double učinkom predvodio Poljsku, ubacio je 26 poena, imao 16 skokova, 10 asistencija i 3 osvojene lopte, a index mu je bio 41! Slaughter je ubacio 16 uz 6 skokova i 4 asistencije, Michal Sokolowski je također ubacio 16 uz 5 skokova, a 14 je zabio Jaroslaw Zyskowski. Kod Slovenije Vlatko Čančar 21 poen, 4 skoka, 4 asista, Goran Dragič je ubacio 17 uz po 5 skokova i 4 asistencije dok je Dončić zabio samo 14 poena (5/15 šut iz igre) a imao je i 11 skokova, 7 asistencija ali i 6 izgubljenih lopti.