Europa i Svijet
Hrvatska
Igor Miličić: hrvatski stručnjak trener godine u Poljskoj

Igor Miličić: hrvatski stručnjak trener godine u Poljskoj

Autor: Branko Tabak

Igor Miličić, hrvatski trener na klupi poljskog Anwila proglašen je trenerom sezone 2016/17.

Igor Miličić, hrvatski trener na klupi poljskog Anwila proglašen je trenerom sezone 2016/17. Njegov je klub, u kojemu igra bivši igrač Splita, Zadra i Fuenlabrade Josip Sobin, prvi dio natjecanja završio na prvom mjestu.

Uslijedio je šok i poraz u četvrtfinalnoj seriji  2-3 od osmoplasirane ekipe Energą Czarnymi Słupsk i to nakon vodstva 2-1. U majstorici na domaćem terenu u Wloclweku Anwil je poražen 62-67. Poljski mediji raspisali su se tada o Miličiću koji je dugo nakon utakmice ostao sjediti na klupu pognute glave i suzama koje su pustili on i igrači. Nagađaju kako je ovo zbog visoko zacrtanih ciljeva, koji su podrazumijevali borbu za trofej, vjerojatni rastanak Anwila i hrvatskog stručnjaka.

                                                           Josip Sobin (Foto: Anwil Wloclawek)

S druge strane Miličić uživa respekt i povjerenje poljske košarkaške javnosti. U Poljskoj je, nakon Slavonskog Broda i Splita, proveo glavninu svoje igračke karijere, a njegov je rad cjenjeniji u Poljskoj negoli Hrvatskoj. Miličić je još igrao u Grčkoj, Turskoj, Belgiji te na Kosovu.

Bio je reprezentativac Hrvatske u selekcijama U-18 (srebro 1994.) i U-22. Trenersku karijeru započeo je u sezoni 2014/15 u AZS Koszalinu, klubu u kojem je igrao od 2008. do 2014. godine. Sljedeće sezone prešao je u Anwil Wloclawek gdje ga je tri godine nakon početka bavljenja trenerskim poslom dočekalo priznanje – trener godine.

Povezanost Anwila i hrvatske košarke datira još u 1998. godinu kada je Alen Gregov kao prvi Hrvat obukao dres kluba i otvorio put ostalim igračima prema poljskom tržištu. Prvi hrvatski trener na klupi Anwila bio je Danijel Jusup koji na klupu sjeda 1999. i ostaje do 2001. godine.

U sezoni 2001/02 trener Wloclaweka bio je i aktualni izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Aco Petrović.

Zavirivali su Poljaci u potrazi za kvalitetnim stručnim rješenjima i u hrvatsko susjedstvo pa su klub tako vodili Aleš Pipan, Zmago Sagadin i Emir Mutapčić.

Od hrvatskih igrača, osim Gregova u Wloclaveku su igrali Hrvoje Henjak, Vladimir Anzulović, Vladimir Krstić, Davor Marcelić, Živko Bađim, Ivan Grgat...

Igor Miličić je u Anwilu imao sjajnu sezonu. U doigravanju karte su se pomiješale i odlučile se nasmiješiti nekome drugome. Je li zbog toga Miličić lošiji trener? Nije! Ali gazde kluba su osobe koje nakon svega donose presudu. Imala ona uporište u zdravom razumu ili ne.

- Drago mi je da se netko iz Hrvatske sjetio Poljske. Generalno dvogodišnji ugovor mi je istekao sa završnicom ovog playoffa. Cilj je bio medalja koja osigurava nastup u nekom od europskih kupova. Jako dobro smo gurali kroz sezonu i odradili iznad očekivanja i plana. U zadnjoj ligaškoj utakmici nam se ozlijedio glavni poljski igrač i uslijed pravila da na terenu moraju biti dva poljska igrača rotacija stranaca se potpuno poremetila i tu smo puno izgubili. Tu je i pritisak javnosti koji je porastao nakon izborenog prvog mjesta u regularnom dijelu i sve to nije djelovao dobro na igrače. Nažalost, nismo uspjeli ostvariti planirani rezultat. Čekam sastanak predsjednika kluba s gradonačelnikom da se definiraju planovi za sljedeću sezonu. To će odrediti i moju budućnost u klubu. Navijači su pokazali ogromnu potporu i klubu i meni kao treneru. Generalno, u Anwilu se osjećam odlično, imamo najglasnije navijače, odlične uvjete za rad i veliki potencijal za razvoj. Ako to ne bude Anwil, počet ćemo razmišljati o drugim opcijama. Postoje kontakti prema Turskoj i Rusiji, ali za sad sve je na čekanju dok ne razjasnimo situaciju ovdje, rekao je za Basketball.hr Miličić.