Hrvatska
Regija
Igra se druga ABA liga!

Igra se druga ABA liga!

Autor: Paulo Sarić

Odluka je donesena na popodnevnom sastanku u Zagrebu.

Na današnjem je sastanku u Zagrebu doneseno nekoliko bitnih odluka vezanih za budućnost Jadranske lige. Jedna od njih je promjena na mjestu predsjednika gdje je Mladena Vebera zamijenio Nebojša Čović iz Crvene zvezde koji svoju novu funkciju de facto obavlja već neko vrijeme. Njegovim zamjenicima imenovani su Domagoj Čavlović iz Cibone i Igor Dodik iz Igokee.

No, svakako najveća novost koja je donesena jest ona o pokretanju druge regionalne lige već ove jeseni. Priča je to koja je već tjednima aktualna duž regije, ali danas je dobila i svoju službenu potvrdu.

- Uvjereni smo da je ovo projekt koji će imati snažan utjecaj na rast i razvoj košarke – stoji na službenim stranicama Jadranske lige.

Detalji još nisu usuglašeni te će se u najkraćem mogućem roku provesti razgovori sa svim zainteresiranim akterima unutar regije. Za sada se zna da će se kao kriterij za ulazak u drugu Jadransku ligu uzimati mjesto u domaćem prvenstvu. Po tome bi od hrvatskih klubova u njoj sudjelovali GKK Šibenik i KK Split. No, predsjednik šibenskog kluba je prije tjedan dana izjavio da oni nisu zainteresirani za sudjelovanje u drugoligaškom natjecanju s obzirom da su na parketu izborili plasman u prvu ABA ligu. S druge strane, nije tajna da je KK Split zainteresiran za sudjelovanje u regionalnom takmičenju.

- Mi smo već tijekom prošle sezone definirali da bi u ovoj sezoni morali igrati nekakvih 50-ak utakmica. Prošle godine smo igrali 30 i nešto. A igranje na jednom kolosijeku ti ne nudi tako nešto – rekao je prije nekoliko dana u razgovoru za basketball.hr direktor splitskog kluba Robert Andrijić.

Danas smo provjerili je li se nešto promijenilo po tom pitanju. Ukratko – nije. Ista meta, isto odstojanje. Ali simpatije su obostrane, a razlozi su – tržišne prirode. O njima opširnije kroz koji dan.

- Jesmo, mi smo i dalje zainteresirani. Treba nam utakmica. Ako dobijemo priliku za još 20-ak utakmica, mi smo zainteresirani. Vidite što se događa u Hrvatskoj s klubovima.

No, postavlja se pitanje tko će biti drugi hrvatski klub koji će sudjelovati u drugoj Jadranskoj ligi. Idući koji je ostvario pravo na plasman je Jolly koji se nije prijavio za Premijer ligu i izgleda da prestaje s funkcioniranjem. Peti i šesti su Cibona i Zadar koji su zahvaljujući administrativnoj odluci ubačeni u prvi razred regionalne košarke. Sedme su bile Vrijednosnice Osijek koje su upravo danas, kao i Split. dovele prvog igrača uoči nove sezone – Josipa Bobana. Jesu li predvidjele odluku Skupštine ABA lige i imaju li ambicije sudjelovati u regionalnom takmičenju, saznat ćemo uskoro.

Više informacija bit će poznato nakon druge sjednice Jadranske lige koja će se održati za dva tjedna na kojoj će se obznaniti svi detalji oko statusa, sudionika i konkretnih datuma početka drugog razreda regionalnog takmičenja.

Danas je ujedno potvrđena i odluka o pokretanju juniorske lige na razini regije, a uz Propozicije donesen je i kalendar natjecanja. Liga će započeti 30. rujna, a finale bi trebalo završiti najkasnije 15. travnja 2018. godine.