Hrvatska
Igre začelja

Igre začelja

Autor: M.P.

Tko će ispasti iz HT Premijer lige u velikoj mjeri odlučit će kolo koje je pred nama.

Zanimljivo 6. kolo HT Premijer lige otvorili su u srijedu momčadi Cedevite i Škrljeva. Vitamini su očekivano pobijedili na svom parketu rezultatom 93-68. Kolo se nastavlja u subotu, kada nas očekuje nekoliko vrlo zanimljivih utakmica. Iako je Prvenstvo dugo i teško je u ovom stadiju reći kako neke stvari mogu biti riješene, dvije utakmice itekako nam mogu odrediti što će se događati na samom dnu ljestvice. Alkar na svom parketu u subotu u 19:30 dočekuje Jazine, dok Kaštela samo pola sata prije na Sokolani dočekuje Hermes Analiticu. I jedan i drugi domaćin imaju imperativ pobjede, ali ni jednom ni drugom to neće biti jednostavno ostvariti.

Sinjani imaju jednu pobjedu, i to onu nad Kaštelom na svom parketu iz 1. kola natjecanja. Nakon toga momčad trenera Kujundžića nizala je uvjerljive poraze, a koliko je u Sinju ove sezone loša situacija, najbolje govori visoki domaći poraz od Zaboka, nakon kojeg je trener Kujundžić novoj Upravi kluba ponudio svoj mandat. Utakmica s Jazinama Alkarima može biti presudna u ovoj sezoni, bez obzira što je tek početak natjecanja. Pogledamo li raspored Alkara, vidjet ćemo da Sinjani sve utakmice s izravnim konkurentima u borbi za ostanak u prvom dijelu imaju na svom parketu. Ili će u tim utakmicama ostvarivati pobjede, ili će morati u totalno renoviranje momčadi u polusezoni natjecanja kako bi izbjegli ispadanje iz lige. U goste im dolaze Jazine, momčad koja ne zna za pobjedu, ali se očigledno diže iz kola u kolo. 


Foto: Antonio Mirko Macan 

Roster Jazina sigurno vrijedi više nego što trenutno pokazuje, a kako sam trener Plantak ističe na svakoj konferenciji za novinare, vrijeme i realno stanje ove momčadi tek će se vidjeti. Jazine su pokazale nekoliko vrlo dobrih utakmica te bez obzira na visok poraz od Šibenika na svom parketu, sigurno je da Zadrani neće biti lagan zalogaj niti jednoj momčadi u ligi, što se vidjelo na utakmicama s Cibonom i Zadrom. Sinjani bi u slučaju ovoga poraza bili u izuzetno nezgodnoj situaciji, s još jednim domaćim porazom na svom kontu od izravnog konkurenta u borbi za ostanak, dok Jazine ne bi toliko izgubile, a u slučaju pobjede napravili bi jako puno s obzirom da u drugom dijelu istog protivnika čekaju na svom parketu.

Foto: Šime Zelić (Basketball.hr)

Još jedna utakmica „borbe za život“ održava se u Kaštelima, gdje istoimeni domaćin dočekuje momčad koja je ugodno iznenađenje dosadašnjeg dijela Prvenstva, Hermes Analiticu. Kaštele su imale težak raspored. U četiri odigrana susreta ne znaju za pobjedu, ali ni realno očekivati drugačije stanje. Porazi od Cibone i Cedevite ne možemo uzeti kao nešto što se nije očekivalo, dok ni porazi na gostovanjima od Alkara i Zagreba nisu nikakav kiks. Tek u ovoj utakmici Kaštelani imaju ulogu favorita i moraju ostvariti pobjedu kako bi mogli mirnije ući u nastavak natjecanja.

                                                                          Foto: KK Ribola Kaštela

Na drugoj strani je Hermes Analitica, ekipa sastavljena od većine momaka koji će na utakmicu doći izravno s radnih mjesta, ali ekipa koja ima snažan karakter i na svom kontu pobjedu nad Jazinama i Cibonom, koja joj može biti presudna u borbi za ostanak u prvoligaškom društvu. Tu će pobjedu teško ostvariti iti jedna momčad s dna ljestvice i to je break koji može puno donijeti. Sjetimo se samo situacije iz prošle sezone. Alkar je ostao u ligi najviše zahvaljujući pobjedi nad Zadrom na svom parketu, na kraju ja imao isti broj pobjeda kao i Gorica koja je ispala iz lige... Analitičari u Sokolanu dolaze maksimalno opušteni, bez ikakvih imperativa, a s takvim je momčadima najteže igrati. U slučaju pobjede, Hermes bi napravio izuzetan start u sezonu, start kojeg nitko nije očekivao, ali ni poraz im ne bi teško pao. Dolaze možda umorni od posla, ali sigurno puni samopouzdanja nakon izuzetne gostujuće pobjede nad Cibonom.


Foto: KK Cibona

U svakom slučaju nakon ove dvije utakmice situacija na dnu bit će jasnija, iako je jako dugo do kraja Prvenstva. Kako se do sada pokazalo, momčadi koje će se boriti za ostanak u ligi su uz Zagreb Alkar, Hermes Analitica, Ribola Kaštela i Jazine, a u ovome ćemo kolu gledati njihove međusobne okršaje.