Kolumne
Ima li krize u Cedeviti?

Ima li krize u Cedeviti?

Autor: Paulo Sarić

Zdovc i Rimac ne smiju pasti zbog četiri tijesna poraza.

Posljednjih dana svjedočimo sve većim kritikama na račun Cedevite i trenera Jurja Zdovca. Slovenski je stručnjak tijekom ljeta zasjeo na klupu hrvatskog prvaka i preuzeo uzde od Veljka Mršića koji je doveo Vitamine do četiri domaća trofeja. Svjestan da preuzima najjaču hrvatsku momčad i jednu od najbogatijih u regiji, Zdovc je na predstavljanju ljestvicu postavio izuzetno visoko. Osvajanje obaju domaćih trofeja se podrazumijeva, no jedan od najboljih razigravača u zadnjim godinama bivše države kao cilj si je postavo i osvajanje Jadranske lige te, prema vlastitim riječima završni turnir EuroCupa. Tj. najmanje polufinale. Stoga su na prvu logične kritike koje dolaze nakon četiri poraza u posljednjih pet utakmica. Pogotovo kada se zna da je jedina pobjeda upisana protiv, uz svo dužno poštovanje, nejakog Alkara.

Na prvu…

No, uđe li se malo dublje u problematiku situacija nije ni približno toliko siva. Cedevita jest kiksala na domaćem terenu protiv Igokee. Hrvatski je prvak svakako jača momčad od bosanskohercegovačkog prvaka i u matematičkom svijetu bi ih trebao pobijediti. No, košarka nije ni matematika niti statistika. I zato ju volimo.

FOTO: KK Cedevita

Upravo je u tom susretu na vidjelo počela izlaziti mana ovogodišnje ekipe Cedevite koja se previše oslanja na vanjsku igru i nema dominantnu unutarnju opciju. Igrača pod košem koji može sam kreirati poene za sebe i druge. Vitamini su od Igokee izgubili ugusto i privukli pozornost dežurnih kritičara. Kada se na to nadovezao i poraz na otvaranju europske sezone od torinskog FIAT-a, počelo se glasnije govoriti o poteškoćama. Iako se na jednu loptu, praktički u posljednjem napadu, izgubilo od kvalitetne talijanske momčadi koja u svojim redovima ima nekolicinu dokazanih igrača od kojih su dvojica, Vujačić i Patterson, još lani igrali u NBA ligi. Torinski se sastav osjetno pojačao u odnosu na lanjsku sezonu kada su završili 11. u talijanskom prvenstvu, uz navedene dovevši i dokazane Mbakwea i Garretta te svakako nije momčad za podcjenjivanje što i aktualnih 2-0 u EuroCupu pokazuje.

Utakmica s Cibonom je derbi i premda je gradski rival osjetno siromašniji i dalje ima više nego solidnu momčad. Pogotovo za regionalne prilike. Vukovi su imali tjedan dana da se pripreme za gradski derbi i na koncu su došli do velike pobjede. No, pogreška je momčad koju predvode Luka Žorić i Marko Tomas, a s kojom s klupe upravlja iskusni Slobodan Subotić, smatrati nedoraslom i poraz od njih smatrati nedopustivim. Posljednji krimen koji se stavlja Zdovcu na teret je sinoćnji poraz u Istanbulu. Protiv momčadi koju vodi čovjek koji je prije nekoliko godina uspješno trenirao LeBrona Jamesa. Cedevita je u najvećem turskom gradu odigrala jako dobru partiju i ponovno imala šansu za pobjedu.

Doduše, ponovno je do izražaja došla i slabost u rezervnim napadačkim opcijama kada stvari ne idu po planu. No, treba biti strpljiv i dati vremena da se ekipa uigra. Cedevita je u odnosu na prošlu sezonu u potpunosti promijenila kadar. Uz novog trenera, novi su i svi nositelji igre. Kako pod košem, tako i u vanjskoj liniji. Jedini zajednički nazivnici su Katić, Krušlin, Musa i Žganec. A od njih se, s izuzetkom talentiranog Bošnjaka, ne očekuje da će nositi momčad do pobjeda.


Basketball.hr (Šime Zelić)

Još je jedna stvar zanimljiva za primijetiti. Tri od četiri momčadi od kojih je Cedevita pala imaju istog trenera kao prošle sezone. Kontinuitet. Riječ koja se često zanemaruje u hrvatskoj košarci, a koja često čini razliku između tijesnih poraza kakve je Cedevita doživjela i istih takvih pobjeda. U sve četiri utakmice hrvatski je prvak bio u igri do posljednje minute. Često i do posljednjeg napada. A tada je, ionako, većina toga na igračima.

Pogled u budućnost otkriva nam nastavak teškog rasporeda Vitamina. U nedjelju u Zagreb dolazi euroligaš i regionalni prvak Crvena zvezda, dok u srijedu stiže Andorra. Iako se obje utakmice igraju na domaćem terenu, ne može se reći da je Cedevita izraziti, ako i ikakav, favorit u iti jednoj od njih. A tada bi se moglo dogoditi da se upiše šest poraza u osam utakmica. Ili šest od šest, ako se ne računa HT Premijer liga za koju ova momčad ionako nije ni slagana. Znači li to krizu na Velesajmu? Što tada napraviti? Hoće li se zatresti stolica nedavno ustoličenom stručnjaku?

Ne bi smjela. Ako žele biti velik klub u upravi Cedevite moraju raskrstiti s modusom operandi hrvatske košarke. Realno sagledati situaciju, stati iza svojih poteza i dati vrijeme da se kockice poslože. Jer samo tako se može skinuti Zvezda s trona.