Kolumne
Ima ulja u svići - Uljarević!

Ima ulja u svići - Uljarević!

Litva, Italija i Hrvatska u Kini...

Ovaj bi se naslov trebao ukazati nakon završetka kvalifikacija za sljedeće Svjetsko prvenstvo. Ili sam poludio ili malo zbrzao jer to pišem nakon tek prve pobjede u kvalifikacijama, a čeka nas još osam utakmica.Nemojte me pitati kako sam došao do ove preuranjene futurističke matematike jer sam, kao i Nikola Tesla, imao poteškoća u gimnaziji u Karlovcu upravo s matematikom.

Razlog za teško opravdani optimizam vidim u činjenici da nas do sljedećih iskušenja dijele četiri mjeseca a tada dolaze „veliki dečki“ iz NBA i k tome bi trebalo pametno ispraviti dosadašnje promašaje. Nadam se da je realno da ipak prođemo u drugi krug, a potom budemo bolji od Poljaka i Mađara pa onda kako naslov kaže zajedno s Litvom i Italijom pohodimo Kinu.

Foto: Fiba.com

Ovaj probuđeni neopravdani optimizam nije se nazirao nakon poraza od Rusa na zadnjem EP kada sam čvrsto odlučio da više ne prenosim i ne gledam nastupe reprezentacije. Divnim čudom preživio sam sva ona četvrtfinalna ispadanja koja počinju još u prošlom tisućljeću kada je na OI u Atlanti Skansi izvadio Kukoča i Rađu, a izvjesni Australac Ronaldson tricom s centra nas izbacio s Olimpijade.

Neću vam nabrajati i otvarati rane podsjećanjem na seriju infarktnih gubitaka koji, eto, slijede sve do danas. Pravilo da se neću „žderati“ uz repku ostvario sam tako da sam u vrijeme našeg bajkovitog ogleda s Rumunjskom prenosio EL susret Himki – PAO. I spasio se infarkta. Sinoć, pak, nije bilo EL pa sam htio vidjeti hoće li dečko koji očito ima petlje, Uljarević, dobiti priliku. A on je nakon godina tavorenja u Ciboni zabljesnuo u Kupu protiv Zadra. U situaciji kada nije bilo Popovića, Stipčevića, Katića i Simonakoji bi mogli odigrati na mjestu razigravača jednostavno se pokazao kao tračak svjetla u dugom tunelu. Dvije trice i četiri dodavanja tek su početak... 

Foto:Šime Zelić (Basketball.hr) 

Trebat će mu (19 g) vremena da sazre, ali ima hrabrost i drskost koju izgube svi naši igrači kada im se suparnik čvršće postavi i koji nam je donio taj gubitnički mentalitet. Iako smo uspjeli prosuti +15 pa potom u završnici i prokockati vrijednih +10 ipak se vidi da se radilo na psihi igrača jer su oni isti koji su u petak gađali tricu 2/26 za ovoga puta Nizozemcima već do odmora zabili osam trica.

Aco Petrović je teška osoba, ali da zna pokazao je s četiri pobjede „svog“ Brazila. A da Ivica Skelin ne zna bilo mi je jasno već pri izboru. 

Uz struku Savez se mora i kompletirati. Pokojni Željko Drakšić ostavio je ispražnjeno tajničko mjesto. Jasno je da nasljednik mu Joke Vranković treba bar pojačanja jer je selekcija o kojima treba brinuti puno. Krovna košarkaška organizacija treba se lišiti i zatvorenosti i začahurenosti i teorija zavjere jer i Dobro učinjeno ne prodire u javnost. Najčitaniji novinari uvijek će podržati reprezentaciju jer je ona kakva god bila naša. I nemojmo se vaditi na neregularnost ovih kvalifikacija već u toj kaljuži izbjegnimo krokodile. Prvaci Europe Slovenci izgubili su već dvije utakmice pa čak i od Bjelorusije, a viceprvaci Srbi poraženi su od Nijemaca, uz osmijeh sreće su svladali Austriju.

Imamo 4 mjeseca za preslagivanje...