Kolumne
Imamo struke i za bacanje

Imamo struke i za bacanje

Autor: Branko Tabak

Bivši izbornik i treneri godine ostali bez posla.

Nova sezona kuca na vratima, dobar dio momčadi je započeo s treninzima, dogovaraju se pripemne utakmice i turniri, dovode posljednja pojačanja, postavljaju ciljevi...

Sve to sa strane, bez angažmana promatraju tri trenera koji su, svaki na svoj način, obilježili prošlu sezonu.

Aramis Naglić je Zadru podario sezonu bez omče oko vrata. Veći dio sezone gledali smo preporođeni Zadar. Istina i Zadar koji je gubio utakmice koje su ga mogle vinuti u visine na kojima je klub davno letio. No, Mornar u ABA ligi i Cibona u Kupu Krešimira Ćosića i domaćem prvenstvu su ostavili Zadrane u sredini. S obzirom na sve ono što se događalo u klubu nakon osvajanja naslov prvaka Hrvatske 2008. godine, ujedno i posljednjeg trofeja, možemo slobodno reći i više nego zlatnoj sredini.

Aramis i Zadar su se krajem prošle sezone razišli pa je najbolji trener HT Preimjer lige, po mišljenju Hrvatskog košarkaškog saveza, još uvijek bez angažmana.

Ante Nazor je svoju stručnost iskazao. između ostalog, upravo u polufinalnim ogledima sa Zadrom u nacionalnim natjecanjima. U oba slučaja srušio je zahuktale i ambiciozne Zadrane u polufinalu i to u vrućoj atmosferi Višnjika. Njega je trenerom godine proglasila struka, Udruga hrvatskih košarkaških trenera, dakle kolege. I on je 'za nagradu' ostao bez posla. 

Ivica Skelin je u Splitu u sezoni 2016/17 bio čovjek koji je žutu boju splitskog kluba, koja bi se tu i tamo vidjela na tribinama Gripa, proširio po cijeloj dvorani i doveo grad do 'totalnog žutila'. Nakon odlaska Ace Petrovića dobio je od strane čelnih ljudi Saveza i reprezentaciju u svoje ruke. Iskreno, u ne baš idealnim uvjetima smiješnih kvalifikacija, u kojima od onih koji smiju igraju oni koji žele, nije se najbolje snašao. Istovremeno je kormilario splitskim klubom kroz domaće prvenstvo u ABA 2 ligu. Nakon napuštanja izborničkog mjesta konsolidirao je stanje u momčadi Splita i doveo ju do polufinala doigravanja u kojemu je na punim Gripama izborio jednu pobjedu protiv apsolututnog vladara hrvatske košarke - Cedevite.

I Skelin je na kraju balade ostao bez posla. Ne jednog, nego dva.

Hrvatskoj košarci je toliko dobro da imamo struke, ne samo za izvoz, nego i za bacanje!