Hrvatska
Isključenje Nazora, ozljeda Božića i trijumf Zadra!

Isključenje Nazora, ozljeda Božića i trijumf Zadra!

Autor: Paulo Sarić

Ponovno je nezaustavljiv bio Steven Gray.

Zadar je i četvrti put ove sezone svladao Cibonu. Momčad Aramisa Naglića iznenađujuće je lako, lišena pomoći svog ponajboljeg igrača Prestona Knowlesa slavila u Draženovom domu rezultatom 80-98 i došla do svoje 18. pobjede u domaćem natjecanju. Iako su uoči početka susreta najavljivali veliku borbu i pravi derbi 'Vukovi' večeras nisu grizli pa su Zadrani puno lakše od očekivanog došli do druge ovosezonske gostujuće pobjede protiv lanjskog finalista hrvatskog prvenstva.

Dalmatinci su bolje otvorili susret i poveli 1-9. Razigran je bio Filip Kraljević koji je ubacio tri od prva četiri šuta, a podršku je imao u Stevenu Grayu pa je Zadar imao rezultatsku inicijativu. No, nakon što je Jakov Vladović pogodio tricu za 11-18 uslijedila je serija domaćina 10-0 kojom je momčad Ante Nazora došla u prvo vodstvo nakon početnih 1-0. Raspoložen je u tim trenucima bio iskusni Marko Tomas koji je vezao pet poena na kraju prve četvrtine i najavio bolje izdanje svoje momčadi u nastavku. Ipak, umjesto nastavka nadigravanja u drugoj smo dionici vidjeli jalovu Cibonu. Zagrepčani su u prvih šest minuta drugog perioda zabili tek dva poena što su gosti iskoristili da serijom 2-13 odu na ugodnih plus devet (23-32).

FOTO: KK Cibona Facebook

Unervozilo je to domaćeg trenera koji je burno reagirao na sudačku odluku i dobio tehničku pogrešku, što će se par minuta kasnije pokazati vrlo bitnim. Splitski je strateg bio vidno nezadovoljan izdanjem svoje momčadi pa je spas tražio u mladom Hercegovcu Andriji Ćoriću. I nakratko ga je našao. Bivši je igrač Širokog u kratkom roku ubacio osam poena, no ni neočekivana pomoć s klupe nije pomogla 'Cibosima'. Zagrepčani su jednostavno bili indisponirani, a situacija je postala još gora kada je isključen Nazor koji se ponovno pobunio na sudačku odluku. Više iz nemoći nego iz realne potrebe, što su Dalmatinci iskoristili da se odvoje na dvoznamenkastu prednost (29-39) da bi na odmor otišli s poenom viška manje.

Zadar je s 0-8 otvorio treću četvrtinu i rano se odvojio na ugodnih 17 razlike (34-51) nakon čega se ušlo u seriju koš za koš, a takva je igra, jasno, odgovarala gostima. 'Cibosi' su odgovorili većom dozom agresivnosti, a prijeko potreban napadački impuls dobili su od dalekometnog šuta, po tricu su ubacili Bilinovac i Rozić, no s druge su strane odgovorili Gray  i Vuković da bi nakon kucanja potonjeg semafor u 27. minuti pokazivao 47-66. Pokušavala je Cibona i zonom, no bez uspjeha pa se u posljednjih deset minuta ušlo sa 60-77 za dalmatinski sastav.

FOTO: KK Cibona Facebook

Posebno je nezaustavljiv bio američki šuter Steven Gray koji je za manje od pola sata igre zabio 22 koša, a veliku je pomoć imao i u centarskom dvojicu Kraljević-Krajina te u napadački neprimjetnom, ali taktički nezamjenjivom, Luki Božiću koji je skakao i asistirao i bio pravi x-faktor za svoju momčad pa su se Naglićevi momci uskoro grijali na plus 20 (62-82). Iako je Cibona do kraja nekoliko puta priprijetila, ako se viđeno na parketu može opisati tim riječima, gosti su mirno brodili prema pobjedi kada je ozljeda Božića zabrinula sve okupljene.

Mladi je Bjelovarčanin čvrsto fauliran od strane Marina Rozića te je s bolnom grimasom napustio teren, no do kraja je ostalo premalo da bi se išta moglo promijeniti, a taj je dojam učvrstio domaći trener Ivan Tomas kada je tri minute prije kraja izvadio četiri igrača i praktički se – predao.

Pobjednika je predvodio Steven Gray s 27 koševa, a mora se istaknuti i svestrani Luka Božić s četiri poena, ali i 12 skokova i pet asistencija, dok je najefikasniji u domaćim redovima bio kapetan Rozić s 19 koševa, dok je Andrija Ćorić u svojoj ponajboljoj partiji sezone dodao 15.