Hrvatska
Iskristalizirala se četvorka za doigravanje, Jazine položile oružje

Iskristalizirala se četvorka za doigravanje, Jazine položile oružje

Autor: Basketball.hr

Rezultati 19. kola Prve muške lige.

Odigrano je 19. kolo Prve muške lige nakon kojeg su se iskristalizirale četiri momčadi za doigravanje. To su Sonik Puntamika, Dubrava, Dubrovnik i Agrodalm. Petoplasirana momčad Jazina i u ovom je kolu pokazala da su joj ambicije naglo spasnule. Kao i rezultati. Sve ostale momčadi su predaleko od spomenute četvorke.

Ribola je na svom parketu deklasirala Zadrane 102-78.


Agrodalm se provukao protiv KK Pula 1981. Domaćini su slavili 72-71. Evo što o susretu piše na službenim stranicama HKS-a:

Šokantna i iznimno interesantna završnica susreta 19. kola Prve lige pripala Agrodalmu uspješnim polaganjem, povratnika nakon ozljede, Nerea Gržinića. Jako kvalitetna utakmica na Pešćenici u kojoj nakon nekoliko rezultatskih preokreta tijekom susreta ipak u zadnjem napadu pobjeda otišla na stranu Agrodalma uz veliko veselje igrača i publike.

Start utakmice je obilježila velika želja za pobjedom igrača Pule kako bi osigurali opstanak u Prvoj ligi gostujućom pobjedom. Potpuno su nadigrali Agrodalm kroz prvu četvrtinu te nakon deset minuta imali prednost 25:16. Trener Joško Garma je pokušao pronaći izmjenama petorku koja može sustići zaostatak. Tek početkom druge četvrtine rotacije su dale ploda pa Agrodalm u samo tri minute serijom 14-2 prelazi u vodstvo 30:27. Iskusni igrači Pule su nakon minute odmora povratili koncentraciju te strpljivom igrom do kraja poluvremena povratili prednost na 46:39.

U drugo poluvrijeme Agrodalm ulazi vidno rastrčaniji pa kroz nekoliko minuta i prilaze u par navrata na samo poen zaostatka za Pulom. Oporavljenog Gržinića je trener čuvao za zadnju četvrtinu kao važan adut za završnicu, a upravo je Nereo Gržinić doveo Agrodalm u vodstvo 60:59.

Uz također raspoložene Doriana Ribarića i Andreja Ceraja uspio je Agrodalm odvući susret u zadnju minutu s izjednačenim rezultatom 70:70. Gosti su odigrali napad na dominatnog centra Vedrana Pušića koji jednim slobodnim bacanjem donosi vodstvo Puli 71:70. A Agrodalm u svom zadnjem napadu ne uspijeva tri puta iz blizine poentirati, ali ostaju u posjedu lopte 5 sekundi prije kraja. A tih 5 sekundi je bilo dovoljno da Gržinić nakon time-outa i nacrtane akcije položi loptu u koš i donese pobjedu (72:71) Agrodalmu.

Veliko slavlje domaćih na kraju, a kod kojih treba istaknuti Doriana Ribarića s 18 poena i 5 asistencija, te "Match winnera" Nerea Gržinića s 11 poena za 14 minuta na parketu. Najbolji kod gostiju Kristijan Andabaka s 19 poena.

Dubrava protiv Kvarnera nije imala problema. (izvještaj HKS-a)

U 19.kolu Prve muške lige Dubrava je uvjerljivo nadigrala posljednji Kvarner iz Rijeke 108:66. Već nakon tri minute bilo je 12:2, a u završnici prve četvrtine i +22 (28:6). Ista prednost bila je na odmoru (53:31), a u nastavku je prednost samo rasla pa je trener Darko Krunić više prigode dao igračima koji manje igraju što su posebno iskoristili 

Paško Filić i Lovro Kušec koji su ubacili po 13 poena. Ante Smolić s 18 je bio najefikasniji. Ivan Tvrtko Majić je dodao 16, a Filip Šimović 14 poena. Kod Kvarnera Matija Gustovarac je ubacio 16 poena.  

Dubrovnik je na Gospinom polju slavio protiv Zapruđa sa 77:59.                                        

Treća uzastopna pobjeda košarkaša Dubrovnika u natjecanju Prve lige. U 19. kolu očekivano bolji od gostiju iz Zagreba, KK Zapruđe, s 18 poena razlike - 77:59 (18:11, 19:14, 22:16, 18:18). Nova pobjeda je igrače trenera Željka Vreće dodatno približila ulasku u doigravanje, među četiri najbolje momčadi prvenstva. Trenutno su na trećem mjestu s 12 pobjeda i sedam poraza.

Protiv Zapruđa je sve bilo jasno do sredine treće četvrtine kada su dubrovački košarkaši došli do tada rekordnih +20 (53:33). Zagrepčani su u 36. minuti smanjili na -12 (65:53), ali novi uspjeh domaćina ni u jednom trenutku nije došao u pitanje.

Gosti su u igri bili tek u uvodnih 13 minuta i zaostatka 20:19. Uslijedila je serija Dubrovčana 12-0 u kojoj vrijedi istaknuti atraktivno zakucavanje Filipa Vujičića, mladog reprezentativca Hrvatske. Konačno je proradio i vanjski šut, obzirom na brojne probleme ove sezone, 11 pogođenih trica iz 30 pokušaja, izgleda i više nego solidno. Iako je u pripremi dvoboja na dodatni oprez pozivala činjenicu kako neće biti Vodopije i Raguža, igrači trenera Željka Vreće su rutinski upisali 12. prvenstvenu pobjedu.

KK Dubrovnik: Petrović, Stasjuk, Soko, Došen 18, Dubelj 19, Mustapić 8, Koprivica 2, Filip Vujičić 11, Lučić 9, Jure Boban 8, Jakov Vujičić 2. Trener: Željko Vreća.

KK Zapruđe: Jarnjak 2, Garvanović 7, Joksimović, Montana 2, Stanić 12, Turić 21, Mihalić 3, Jeličić, Raič, Penić 12. Trener: Nikola Piacun.

Kompletna statistika OVDJE

Nikola Došen, igrač KK Dubrovnik:

„Ponovno smo nešto lošije otvorili utakmicu, ali ključna je bila treća četvrtina u kojoj smo ostvarili nedostižnu prednost. Čini mi se kako smo na korak do ulaska u doigravanje, do kraja ligaškog dijela igramo protiv momčadi iz donjeg dijela tablice, ali trebat ćemo našu kvalitetu potvrditi i na parketu. Idemo utakmicu po utakmicu, nema smisla razmišljati o drugim rezultatima jer sve je u našim rukama.“

Nikola Piacun, trener KK Zapruđe:

„Baš ništa nam nije išlo u napadu, a uz to smo igrali protiv rastrčanih domaćina koji su znali kazniti sve naše propuste. Jako je teško napraviti nešto na gostujućem terenu uz ovakvu napadačku igru. Okrećemo se utakmici protiv mladih Splićana, u borbi za ostanak bilo bi jako važno doći do pobjede u susretu s Universitasem. Možemo i moramo bolje od ovog što smo pokazali protiv Dubrovčana.“

U dvoboju 19. kola Prve muške lige Universitas je na Gripama, u iznimno važnoj utakmici u borbi za ostanak u ligi, svladao direktnog rivala Rudeš s 81:67 (17:14, 28:15, 12:23, 24:15). Splićani su, nakon izjednačenog ulaska u utakmicu, napravili prvi bijeg u drugoj četvrtini, pa se na poluvrijeme otišlo s visokih 45:29. U tom prvom dijelu ključni igrači u igri momčadi Mile Karakaša bili su Ivan Perasović (20 poena, 8 skokova) i Ivan Bartulović (13 poena, 7 asistencija). 

Međutim, Rudeš se u trećoj četvrtini primakao, razigrali su se Luka Ljubičić i Ivan Zebić, mirisalo je na neizvjesnu završnicu s obzirom na to da je pet i pol minuta prije kraja na semaforu svijetlilo 63:58 za Universitas. Ali, tada su se probudili Mario Rajčić i Karlo Fulgosi, koji je ubacio dvije ključne trice za odlazak na plus 17 (77:60). 

Kada je Rajčić pogodio za 79:60 na minutu i pol prije kraja činilo se da će Universitas doseći i višu prednost od 20 poena što je za Karakaševu momčad bilo bitno s obzirom na to da je u prvom dijelu sezone Rudeš slavio s 83:63. No, Rudeš je u samom finišu izbjegao visoki poraz. 

- Ovo je za nas bila iznimno važna pobjeda. Žalim za tih dvadeset i više razlike, slično je bilo i protiv Đakova. Ali, najvažnije je da što se tiče ostanka u ligi odlučujemo sami o sebi, naš cilj je ostvariti sve tri pobjede do kraja i u drugom dijelu sezone biti najbolja momčad lige - rekao je trener Universitasa Mile Karakaš. Rudešov trener Milan Ličina na sve je načine pokušavao doći do povoljnog rezultata, rotirao je koliko je god mogao, ali nije uspio pronaći dobitnu kombinaciju. - Utakmica je bila dobra, s puno energije, puno odličnih mladih igrača. Pobjeda Universitasa je potpuno zaslužena, borba za ostanak i dalje traje, svi smo još tu, imaju se odigrati još tri kola - kazao je Ličina.

Sonik je deklasirao Đakovo 100-47 i ostao usamljen na vrhu.

Filip Jošić je bio najbolji strijela Zadrana sa 17 poena. Ceranja ih je postigao 15, Paleka 14, a Erslan i Bučaj po 13. Više od polovice gostujućih poena postigao je Antun Hrkač - 25.