Europa i Svijet
Istanbul nije Helsinki

Istanbul nije Helsinki

Autor: Paulo Sarić

Poluvrijeme dovoljno momčadi Ettorea Messine.

Italija je u Istanbulu zahvaljujući izvrsnoj prvoj četvrtini svladala Finsku rezultatom 57-70 i plasirala se u četvrtfinale Europskog prvenstva.

Iako je Finska ostavila osjetno bolji dojam u grupnoj fazi Europskog prvenstva, Talijani su od otvaranja utakmice pokazali da je knock-out faza potpuno druga priča. A ruku na srce, treba imati na umu i da se više ne igra u Helsinkiju. Već na ulazu u šestu minutu razigrani Luigi Datome je tricom odveo svoju momčad na plus deset (7-17). Ubrzo je još jednu ubacio Melli, a nedugo potom i Belinelli, a nakon što je s iste razdaljine pogodio i Baldi Rossi Italija je otišla na velikih plus 15. Savršeno izdanje Italije za tri poena u prvih deset minuta pokvario je isti igrač sekundu prije kraja prve četvrtine.

No, i šest od sedam je daleko od lošeg, zar ne?

U nastavku je malo stao šut Talijana, no zato se obrana digla na još višu razinu pa je prednost nastavila rasti te je do poluvremena otišla na velikih 19 poena razlike (29-48). Granicu od 20 koševa probio je Belinelli novom, osmom, tricom Italije na samom otvaranju treće četvrtine. Finci su bez bučne podrške svojih navijača izgledali kao potpuno druga momčad u odnosu na onu koja je na sjeveru Europe svladala Francusku i Grčku te namučila Sloveniju.

FOTO: fiba.basketball

Nakon velikog odmora izabranici Henrika Dettmanna uspjeli su se resetirati te su na trenutke, makar u obrani, podsjetili na momčad iz Helsinkija. No, napad im je i dalje bio prestatičan pa im samo deset primljenih poena u trećoj dionici nije puno pomoglo pošto su ih zabili – tek 13. Finci se, jasno, nisu predavali već su dali sve od sebe da se vrate u susret i učine utakmicu zanimljivom. No, najbolje što su uspjeli je dvaput smanjiti na jednoznamenkasti zaostatak, tri i dvije minute prije kraja, ali bliže od toga nisu stigli. Nakon što je Sasu Salin promašio tricu 55 sekundi prije kraja nade i onih najoptimističnijih finskih navijača bile su ugašene.

Talijane je do pobjede predvodio Marco Belinelli s 22 koša, od čega pet trica, dok je efikasnu partiju pružio i Luigi Datome s 15 poena. Loše Fince su predvodili Petteri Koponen s 13 te Sasu Salin s 11 koševa, koji su ujedno bili i jedini dvoznamenkasti u redovima jednog od najugodnijeg iznenađenja grupne faze EuroBasketa koje je već na prvoj prepreci završilo svoje ovogodišnje natjecanje.

Italija u četvrtfinalu očekuje boljeg iz susreta Srbije i Mađarske koji se igra sutra s početkom u 14.15h.