Europa i Svijet
Hrvatska
Istrijan u Vojvodinoj šumi

Istrijan u Vojvodinoj šumi

Autor: Paulo Sarić

Silvano Poropat je novi trener momčadi iz 's-Hertogenboscha

Nakon za njih razočaravajuće sezone u kojoj su sa metlom ispali u polufinalu nizozemskog doigravanja, New Heroes Basketball iz glavnog grada Sjevernog Brabanta pronašao je novog trenera. Iskusni Puližanin vratit će se trenerskom poslu, nakon gotovo jednogodišnje pauze, na klupi najtrofejnije nizozemske momčadi.

Silvano Poropat se u košarku zaljubio kao 11-godišnji klinac, ali ju nije počeo trenirati sve do 16. godine pošto u to vrijeme u Rovinju nije bilo košarkaškog kluba. Ubrzo je shvatio da je njegova budućnost u trenerskim vodama, te je već sa 21 godinom postao trener omladinskih kategorija. Krajem prošlog stoljeća odlazi u Njemačku u kojoj, s izuzetkom 2010., radi idućih 16 sezona.

Nakon pet godina rada u klubu, Poropat 2004. postaje glavni trener Ludwigsburga.

Najveći uspjeh u karijeri ostvario je u sezoni 2006/07 kada odveo svoj klub do drugoga mjesta u ligi te je proglašen za trenera godine u Njemačkoj. Nakon kratke epizode u Latviji vraća se u BG Karlsruhe, da bi iduće godine preuzeo BC Mitteldeutscher kojega uvodi u prvu ligu. Za vrijeme boravka na klupi momčadi iz Weißenfelsa osvojio je nove dvije nagrade za trenera godine – 2012. godine u drugoj, te 2014. u prvoj ligi.

Posljednji trenerski angažman imao je na klupi Telekom Bonna gdje je proveo tek nekoliko mjeseci pošto je zbog zdravstvenih problema bio prisiljen dati ostavku sredinom rujna prošle godine.

- Vrlo smo zadovoljni što je Silvano Poropat prihvatio ovaj izazov. Presretni smo dovođenjem trenera s velikim iskustvom i znanjem, o kojemu nagrade govore dovoljno. Doveli smo vrhunskog stručnjaka što je gotovo nemoguće u ligi poput nizozemske – riječi su tehničkog menadžera Crven-bijeli-plavih.

Hrvatski stručnjak se veseli suradnji i novom izazovu u karijeri.

- Vrlo sam zahvalan što sam dobio priliku u New Heroesima, klubu sa velikom poviješću, prelijepom infrastrukturom i, nadasve, modernom i hrabrom vizijom! Klupske ambicije i bezuvjetna želja za pobjedama govore mi dovoljno. Radujem se susretu sa navijačima i ljudima iz kluba – kazao je Istrijan, kako prenosi službena stranica novoga mu kluba.