Europa i Svijet
Italija stavila Gruziju na čekanje i odlazi na skandinavce

Italija stavila Gruziju na čekanje i odlazi na skandinavce

Autor: Teo Cilar

Italija je u neizvjesnoj završnici slavila protiv Gruzije koja će proći u osminu finala samo uz pomoć Izraela.

Gruzija je protiv Italije zamalo napravila veliki preokret, ali na kraju nije uspjela. Italija je nakon prve četvrtine imala ogromnih plus 17, a Gruziji u tom periodu ništa nije polazilo za rukom. Već u drugoj četvrtini to je izgledalo puno bolje jer su na krilima Amerikanca Michael Dixon Juniora smanjili na minus osam. Italija je u trećem periodu opet pobjegla na dvocifrenu prednost, točnije na plus 11 uoči odlučujućih deset minuta. Pobjegla je Italija i na plus 15 na sedam minuta do kraja i činilo se kako je tu kraj, ali Guzija se malo po malo počela vraćati, a nakon trice Dixona dvije minute do kraja prilaze na 63:65. 

Novom tricom Dixona minutu do kraja Gruzija prelazi u vodstvo 68:67. Do kraja susreta Daniel Hackett polaganjem dovodi Italiju natrag u prednost, Gruzija svoj napad ne koristi, a Pietro Aradori pogađa jedno od dva bacanja za 70:68. Nakon minute odmora, Dixon promašuje tricu na osam sekundi do kraja, a Aradori je opet na liniji slobodnih te opet daje šansu Gruziji jer je pogodio jedno od dva. Faulirala je Italija Dixona koji pogađa prvo, namjerno promašuje drugo, Zaza Pachulia skače u napadu, lopta dolazi do Georgi Shermadinija koji ima zicer za produžetak, ali njegov pokušaj blokira Luigi Datome. Susret je završio pobjedom Italije 71:69 koja će u osmini finala igrati protiv odlične Finske na ovom prvenstvu.

Gruzija čiji je pomoćni trener Jurica Golemac sada više ne ovisi sama o sebi već čeka pobjedu Izraela protiv Ukrajine u večernjem susretu za prolaz u osminu finala. Ukrajina ima pobjedu manje od Gruzije, ali ukoliko dobije Izrael, prolazi u osminu finala jer su u međusobnom susretu slavili protiv Gruzije 88:81. Jednu od ove dvije reprezentacije u osmini finala čeka Slovenija.