Hrvatska
Ivan Rudež: Najvažnija osoba u klubu je trener kadeta

Ivan Rudež: Najvažnija osoba u klubu je trener kadeta

Autor: Saša Ćirić

Tražimo mlade i stručne trenere? Ovo će možda zvučati šokantno, ali - već ih imamo!

Često (ne)opravdano kritiziramo domaće stručnjake, a kada dođe vrijeme za poneku pohvalu, nismo toliko glasni.

Ivan Rudež je izbornik slovačke reprezentacije već dvije godine. U svom, za jednog 38-godišnjaka, bogatom životopisu, ima popriličnu kolekciju trenerskih uspjeha. No, nisu samo trofeji nešto što se u njegovom životopisu ističe. Brojni seminari, predavanja, gostovanja i druženja s najvećim svjetskim trenerskim autoritetima su jasan znak da nekadašnji pomoćnik Ace Petrovića u Cedeviti konstantno radi na svom stručnom usavršavanju. Kao takav, savršen je sugovornik za raspravu o boljitku hrvatske košarke, ponajprije kroz rad s mlađim kategorijama.

Jedna od teza koje najgorljivije zastupa je ona o trenerima mlađih kategorija koji bi trebali biti profesionalci:

- "Klub koji priča o domaćim igračima mora imati stručnjaka u toj dobnoj kategoriji. On ujedno kontrolira rad svih trenera ispod (U14, U12), dok juniorski trener više surađuje sa seniorima. I treba ga i platiti adekvatno kako bi se mogao posvetiti samo tome, a ne da nakon i prije treninga čovjek trči na svoj civilni posao. Ako „nema“ para onda bi dugoročno i Savez trebao uskočiti kao support. Tako su napravili Slovenci, a od ove godine i slovački savez, koji daje 500 eura svakom klubu za profesionalnog trenera mladeži."

Ostala Rudežova razmišljanja i viđenje stanja u našoj, ali i internacionalnoj košarci, donosimo uskoro u velikom intervjuu na Basketball.hr-u.

Budite pripravni!