Hrvatska
Ivan Tomas iz Zaboka prešao u Bosco

Ivan Tomas iz Zaboka prešao u Bosco

Autor: Matej Kalem

Veliko pojačanje za zagrebačkog prvoligaša.

Bosco će u sljedećoj sezoni trenirati i voditi Ivan Tomas, dosadašnji trener premijerligaša Zaboka te trenutno izbornik juniorske reprezentacije Hrvatske. 40-godišnji Tomas rođen je u Križevcima. Ima dvojicu braće Luku i Marka, koji su poznati hrvatski košarkaši. Iza sebe ima bogatu igračku i trenersku karijeru. Što se trenerske karijere tiče, započeo je u omladinskom pogonu Cibone. Radio je u svim kategorijama i kao pomoćni trener u seniorima. Prije tri sezone sjeo je na klupu Zaboka, a ove godine izabran je za izbornika muške juniorske reprezentacije Hrvatske.

Čestitke na imenovanju za novog trenera Bosca. Što vas je privuklo da dođete u Bosco?

– Privukla me dobra ideja, prvenstveno sa mladim igračima. Svidio mi se projekt, kojeg mi ga je prezentirao direktor Goran Perić. Ja sam našao izazov u svemu tome i veselim se budućoj suradnji.

Koliko poznajete ekipu, ali i sami klub dok ste vodili juniore Cibone i seniore Zaboka?

– Prilično dobro sam upoznat sa Boscom. Čak smo jednu sezonu igrali zajedno u Premijer ligi. Pratio sam ih u posljednje dvije-tri sezone, a mlade igrače dobro poznajem.

Po vama, koji su ciljevi? Je li vaš motiv dolaska afirmacija mladih igrača, koje se moglo vidjeti na treningu?

– Sigurno da je cilj podići razinu mladih igrača. Pri tome mislim na njihovu igru i afirmaciju. Moj osobni cilj je da napravimo takav posao da kada u budućnosti dođu novi mladi perspektivni košarkaši, ne misle se dva puta hoće li doći u Bosco.

Kada počinjete sa pripremama za sljedeću sezonu (razigravanje za Kup Krešimira Ćosića u regiji Centar i Prva muška liga)?

– Još smo u razgovorima oko toga, ali počinjemo u kolovozu.

Imat ćete popunjeno ljeto jer očekuje vas rad sa reprezentacijom. Je li ima igrača iz Bosca, koji bi jednog dana nastupali za reprezentaciju?

– Nekoliko igrača Bosca je na popisu za reprezentaciju. Što se imena tiče, bit će poznato kada izađe popis.

Kako gledate na stanje u hrvatskoj košarci?

– Lijepo je čuti kako je Savez pokrenuo inicijativu da pomogne klubovima. Prvenstvo je zanimljivo i mislim da će sljedeća sezona biti još kvalitetnija. Ja sam tri sezone proveo u Zaboku. Po meni, svaka sezona Premijer lige bila je prilično zanimljiva. Bilo je puno napetih utakmica i dobre košarke.

Očekivanja od seniorske reprezentacije Hrvatske u kvalifikacijama za Olimpijske Igre?

– Reprezentaciji želim sve najbolje. Međutim, još uvijek se igra play-off u NBA ligi. Puno toga ovisit će o tome tko dolazi od naših igrača. Da smo kompletni, mogli bi se nadati prolasku na Olimpijski košarkaški turnir. Ako ne bude Bojana Bogdanovića, to će biti puno teže.