Europa i Svijet
Regija
Ivanović napustio Himki

Ivanović napustio Himki

Autor: Paulo Sarić

Nakon što je uveo momčad u Euroligu Crnogorac odlazi sa sjevera Europe.

Proslavljeni trener i nekadašnji europski šampion s Jugoplasikom Duško Ivanović više nije trener Himkija, objavile su službene stranice ruskog kluba. Špekuliralo se to već tjednima, a službena objava je stigla jučer navečer. Ivanović se košarkom počeo baviti u KK Jedinstvo iz Bijelog Polja da bi nakon sedam sezona u redovima Budućnosti prešao u Jugoplastiku. Sa splitskim je klubom ostvario najveće igračke uspjehe osvojivši dva naslova europskog prvaka i tri jugoslavenska prvenstva, uz jedan kup. Nakon odlaska iz Splita u četiri je sezone igrao za Gironu, Limoges i Fribourg prije nego se prihvatio trenerskog posla.

Ni tu nije bio manje uspješan, dapače, nakupivši čak 14 različitih trofeja među kojima treba istaknuti Kup Radivoja Koraća te naslove francuskog i španjolskog prvaka. Trenersku je karijeru započeo u Švicarskoj za vrijeme posljednje sezone igračke karijere, a među brojnim velikanima vodio je Barcelonu, Baskoniju, Limoges i Panathinaikos. Na klupi ruskog sastava se zadržao nešto više od godinu dana, a tijekom tog perioda je došao do finala VTB lige čime je uveo svoju momčad u elitno klupsko natjecanje.

- Igrači, treneri, doktori, maseri i čitavo klupsko osoblje pamtit će Ivanovića kao zahtjevnog i odgovornog stručnjaka koji obraća pažnju na svaki detalj. Predsezonske pripreme pod njegovim vodstvom ostat će upamćene kod mnogih igrača, a udarile su temelje uspješnoj sezoni bez ozbiljnih ozljeda. Hvala ti na ovih godinu i pol, Duško! Puno sreće u budućnosti! Vidimo se na terenu – stoji u kratkom priopćenju ruskoga kluba.

Na klupi Himkija zamijenit će ga donedavni trener Barcelone Georgios Bartzokas.