Hrvatska
Iz A1 lige preko NBA parketa i Panathinaikosa do Milana i Zadra

Iz A1 lige preko NBA parketa i Panathinaikosa do Milana i Zadra

Autor: Nenad Ćorić

Olimpija osvojila turnir u talijanskom Castelletto Ticinu. Mike James MVP.

Milanezi su ovaj vikend imali uspješan nastup u prvim predsezonskim utakmicama, na turniru u talijanskom Castelletto Ticinu osvojili su prvo mjesto. U polufinalu su bili bolji od ekipe Junior Casale, a u finalu su nadigrali Varese.

U prvoj utakmici prošlogodišnji finalist Serie B dobro se držao početnu četvrtinu kada je zaostajao samo tri ubačaja (19:16), a ni na poluvremenu zaostatak nije bio previsok (50:36). U nastavku Euroligaš serijom 28:8 odlazi na + 32 što je omogućilo treneru Simoneu Pianigianiju da pruži priliku svim igračima. Na kraju je bilo 96:68.

Protiv Varesea, šestoplasiranog tima prošlogodišnjeg talijanskog prvenstva, Milano je već nakon pet minuta imao dvoznamenkastu prednost, a tri minute kasnije već je bilo +20. I u nastavku sudionik predstojećeg Zadar Basketball Tournamenta je bio napadački raspoložen tako da je pobjednik turnira već do poluvremena bio poznat. U trećem dijelu je bilo maksimalnih +41, a finale turnira završava rezultatom 106:72.

Odličan je bio MVP turnira Mike James (19p, 10as), ovogodišnje pojačanje Milana. Ovaj razigravač je imao zanimljivu i uspješnu prošlu sezonu, počeo je u Phoenix Sunsima gdje je u NBA imao prosjeke od 10,4 koševa i 3,4 asistencije po utakmici, kasnije je “trejdan” u New Orleans za koje je odigrao četiri utakmice, a na kraju je završio u Europi. S Panathinaikosom je osvojio grčko prvenstvo dok je u Euroligi prosječno imao 6,2 poena, 4,1 asistencije i 2,8 skokova po utakmici. Prvu NBA utakmicu James je odigrao tek s 27 godina. Po završetku sveučilišne karijere nije izabran na draftu, a prvi profesionalni klub mu je bio 2012. godine Zagreb za koji je postizao 19 koševa po susretu u tadašnjoj A1 ligi. Poslije današnjeg A2 ligaša, a prije NBA, igrao je i za Hapoel Gilboa Galil, Paffoni Omegna, Kolossus Rodou i, Laboral Kutxu i Panathinaikos.

Od ostalih ovogodišnjih pojačanja igrali su još krilo Jeff Brooks (došao iz Unicaje) i bek Amedeo Della Valle (Reggio Emilia) dok su centar Christian Burns (Cantu) i bek Nemanja Nedović (Unicaja) bili odsutni zbog priprema svojih reprezentacija. Turnir je iz istog razloga propustio talijanski reprezentativac Andrea Cinciarini  te Curtis Jerrells zbog manje ozljede lijeve noge. Sljedeći nastup Milana je u petak na turniru u Lucci na kojemu će vjerojatno zaigrati Jerrells, ali i Crnogorac Ivan Maras te Gruzijac Levan Babilodze koji su se ovih dana pridružili treninzima.

Roster Olimpije zatvaraju Simone Fontecchio, Vladimir Micov, Kaleb Tarczewski, Dairis Bertans, Mindaugas Kuzminskas i Arturas Gudaitis. U finalu turnira igrala su i tri igrača koji se pokušavaju nametnuti treneru Pianigianiju. Američki bek šuter Antabia Waller (prošle sezone igrao u Varesu) 21-godišnji Andrea La Torre (Udine) i Austrijanac na poziciji centra Benjamin Ortner (Brescia).

Olimpia Milano po prvi puta nastupa na turniru u Zadru. U euroligaškoj skupini očekuju je ogledi protiv Maccabija i Fenerbahcea, a prvu utakmicu talijanski prvak ima zakazanu protiv izraelskog. Ogled je na rasporedu 20. rujna u 20:30 sati.

Zadar Basketball Tournament organizira zadarska tvrtka S-Event. Turnir će se uživo televizijski prenositi u brojne zemlje od Velike Britanije do Izraela i Kine, a poznata košarkaška imena te bogat popratni program učinit će i ove jeseni Zadar središtem košarkaškog svijeta.