Hrvatska
Iz grada Coca-Cole u grad Cedevite!

Iz grada Coca-Cole u grad Cedevite!

Autor: Paulo Sarić

Vitamini su jutros doveli ubojitog šutera na kojemu bi trebali graditi napadačku igru vanjske linije.

Nakon dovođenja pet igrača koji su trenutno jači na defanzivnoj nego na ofanzivnoj strani terena hrvatski prvak Cedevita konačno je dovela „vođu navale“. Riječ je o američkom beku Kevinu Murphyju koji u narančasti dres dolazi iz kineskog Guangxija.

Murphy je rođen u Atlanti prije 27 godina, a sveučilišnu je karijeru odradio na Tennessee Techu gdje je iz godine u godinu napredovao i bilježio sve bolje brojke. Posljednje je sezone zabijao preko 20 poena u prosjeku, uz 5.2 skoka i 2.3 asistencije. Posebno se istaknuo krajem siječnja 2012. u susretu protiv Edwardsvillea kada je zabio 50 poena, rekord NCAA lige te sezone. Iste je godine izabran 47. odabirom na NBA draftu od strane Utah Jazza, prvenstveno radi svojih šuterskih sposobnosti kojima je trebao oplemeniti dosta nepreciznu vanjsku liniju momčadi iz Salt Lake Cityja, no ispalo je da najjača liga svijeta nije dobar fit za njega te je nakon jedne sezone sreću potražio u Europi.

Ipak, ni u Strasbourgu se nije dugo zadržao pa je već nakon tri mjeseca napustio klub unatoč solidnoj statistici. Sljedeću je godinu proveo u Razvojnoj ligi, da bi počekom 2015. potpisao za Zhejiang Lionse iz CBA lige. Nakon završetka kineske sezone vratio se u SAD, da bi se prema istoku Azije ponovno zaputio krajem iste godine kada se priključio japanskom Hitachiju gdje je bio suigrač jednom „hrvatskom“ igraču Joshu Heytveltu. Naime, bivši igrač Zagreba je za vrijeme svoga igranja u Trnskom dobio hrvatsko državljanstvo.


Glavna karakteristika Murphyjeve igre jest šut. Radi njega je došao i do NBA lige te je zahvaljujući njemu došao u Cedevitu. Premda je tek dvaput u karijeri tricu gađao iznad 40 posto, od čega jednom na malom uzorku od samo osam utakmica u francuskoj ligi, treba znati da je glavni uzrok tome slaba taktička disciplina u većini momčadi Razvojne lige koja ne samo da igračima dopušta, nego ih i potiče na nerezonske šuteve. Kod novog trenera Jurja Zdovca tome sigurno neće biti tako. Stoga, ukoliko se američki bek-šuter uspije naviknuti na taktičke zamisli slovenskog trenera treba i postulate europske košarke za očekivati da je Cedevita dovela kvalitetno pojačanje.