Hrvatska
Izazvali smo ih! Josip Sesar vs Bariša Krasić: Tko izgubi plaća ručak!

Izazvali smo ih! Josip Sesar vs Bariša Krasić: Tko izgubi plaća ručak!

Autor: Maja Kostović Photo: Cibona

Malo drugačija najava derbija Cibona - Dinamo

Josip Sesar vs Bariša Krasić: Tko izgubi plaća ručak!

Da se košarka u Hrvatskoj ne igra samo u Dalmaciji te da se puno pitaju i zagrebački klubovi, najbolje govori trenutni poredak ekipa na ljestvici FAVBET Premijer lige.

Na diobi drugog i trećeg mjesta nalaze se Dinamo i Cibona, koji će upravo ovog vikenda odigrati svoj prvi ovosezonski derbi.

Puno specifičnosti će obilježiti ovu utakmicu. Zato smo kontaktirali dva velika prijatelja i dugogodišnja suradnika, Josipa Sesara i Barišu Krasića, koji zbog blokade umjesto trenera Jakše Vulića s klupe predvodi Vukove u domaćem natjecanju.

'Halo Pogorica!' S druge strane javlja se Krasić koji se tamo nalazi zbog obaveza ekipe u ABA ligi.

'Ma mi nemamo puno vremena niti razmišljati, a gotovo uopće nemamo vremena pripremati se za tu utakmicu, jer se u subotu navečer vraćamo iz Podgorice. Zgusnuti raspored ponovno je veliki problem, ali što je - tu je. Sigurno ćemo htjeti pobijediti Dinamo, iskoristiti naše prednosti i slabosti protivnika i možda i proširiti rotaciju. Ono što je dobro jeste da nam se vraća i 16-godišnji Jere Jakić koji će nam sigurno pomoći na poziciji organizatora igre',  kaže pomoćni trener Cibone, Bariša Krasić za naš portal.

Odgovor brzo stiže iz Zagreba, gdje se Dinamo uveliko priprema za gradski derbi.

'Ja bih volio da je Cibona kompletna i da svi igrači koji igraju ABA ligu igraju i hrvatsko prvenstvo. Ipak mislim da su ovih pet igrača koji su na raspolaganju Vukovima u oba natjecanja dosta uigrani. Dobro se poznaju, znaju držati ritam utakmice i što je najvažnije znaju igrati. Mi smo napravili skauting i pokušat ćemo se držati plana utakmice, a vidjet ćemo kako će se sve odvijati na samom terenu', priča trener Dinama, a prošlogodišnji trener Cibone i izbornik hrvatske reprezentacije, Josip Sesar.

Nepoznanica nema. I treneri i igrači dobro se poznaju, ali treba to i provjeriti. Odakle prijeti najveća opasnost od strane protivnika?

'Oni su definitivno odmorniji, imali su sedam dana za pripremiti utakmicu. Druga velika prednost je to što imaju iskusnu momčad i tri iskusna nositelja igre - Garafolić, Novačić i Kraljević', smatra Krasić, dok s druge strane Sesar pokušava ostati zagonetan:

Kao i u svakoj utakmici, namjera mi je sakriti mane svoje momčadi i istaknuti njihove prednosti. Ne bih previše otkrivao, ali svakako imamo svoju šansu.'

Čekajte malo izborniče - pitaju se nešto i Cibona i Krasić.

'Josipa poznajem više od 20 godina i imamo jako dobar i privatni i profesionalni odnos. Poznajemo i prednosti i nedostatke jedan drugoga, tako da će tu sigurno biti zanimljivo. Bit će nadmudrivanja - uz osmijeh komentira Krasić, ali Sesar se ne da zabuniti:

'Manje - više poznajem filozofiju i princip Barišinog rada kao i njegove taktičke zamisli. Potrudit ćemo se da napadački i obrambeno dobro odgovorimo na zonu koju forsira u domaćem prvenstvu.'

Atmosfera je prijateljska, opuštena, pa zašto i da ne odstupimo od formalnosti na trenutak. Može li pasti jedna javna oklada - tko izgubi, plaća ručak?

'To definitivno. Ali moram vam reći da prvi sljedeći ručak već ide na Josipov račun zbog nekih prijašnjih dugova. Tako da ako Dinamo izgubi onda će to biti dva ručka na njegov račun', otkriva nam Krasić.

Sjeća li se Josip Sesar da je dužnik svom prijatelju i suradniku?

'Istina, imam dužan jedan ručak, ali ima i on neke dugove prema meni za koje se nadam da ćemo riješiti privatno (osmijeh). Bariša je uvijek bio galantan tip, ali javno preuzimam još jedan ručak na sebe, bez obzira na rezultat utakmice. Kod mene u Dinamu nema problema s financijama, plaće su redovne, pa dok se Cibona financijski ne stabilizira i dok ne stanu na noge, što im od srca želim, to je moja obveza', odgovorio je Sesar.

Ostalo je još samo nešto, s obzirom da je puno kritika prošle sezone stiglo na račun Sesara zbog tog poteza. Hoće li biti ljutnje ako netko pozove minutu odmora u posljednjim sekundama utakmice, ako tada već bude riješeno sve?

'Ovim putem poručujem Bariši da ću u posljednjih 30 sekundi , ako moja momčad bude u vodstvu, pozvati minutu odmora. Nemam problema s tim' - poručuje za kraj Josip Sesar, dok s druge strane Krasić ima sličan odgovor:

' Mislim da bi bilo sasvim korektno da se pozove minuta odmora u tim trenucima. Ako me pitate, učinit ću isto ako Cibona bude imala riješenu utakmicu u svoju korist. '

Nespecifična, ali najava u kojoj je ipak puno toga rečeno. Nedjelja, 19. studenoga 2023. neće biti samo dan kada će se odigrati zagrebački derbi u Draženovom domu. Bit će to dan kada će bivši trener "napasti" svoj bivši klub, a prijatelj udariti na prijatelja. Samo na terenu. Izvan njega sve ostaje isto. Puno košarkaških priča, ali i zdravog smijeha i humora. A obećani ručak? Možda bude neki izvještaj i s njega.