Hrvatska
FOTO: Šok na Višnjiku

FOTO: Šok na Višnjiku

Autor: Paulo Sarić

Hrvatska poražena od Rumunjske na domaćem terenu.

Dugo se vremena pričalo o tome hoće li Zadrani ispoštovati reprezentaciju ili će se odlučiti za tihi bojkot. Na kraju smo vidjeli prvi scenarij. Publika se pojavila u neočekivano velikom broju. No, nije se pojavila – Hrvatska. Momčad Ivice Skelina u potpunosti je podbacila te je pred 7000 gledatelja izgubila od Rumunjske 56-58 i kompromitirala šanse za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Hrvatska je krenula s tri visoka igrača u prvoj petorci. Od početka su na parket istrčali Luka Žorić, Ivan Buva i Hrvoje Perić, a s takvom se postavom zaigralo u sporijem ritmu. Bila je primjetna nervoza kod igrača obje momčadi pa je otvaranje utakmice proteklo u ispitivanju snaga. Gosti su većinu vremena imali rezultatsku inicijativu, no samo su jednom, nakon trice Nandora Kutija u šestoj minuti, otišli na više od posjeda prednosti (9-13). Hrvatska se ubrzo konsolidirala pa je bacanjima Buve u osmoj minuti došla i do prve prednosti (14-13).

Iako se očekivalo ubrzavanje ritma nakon ulaska Luke Babića i u drugoj se dionici nastavilo u grču. Obje je reprezentacije vidno mučila neuigranost, pa je naglasak bio na obranama. Posljedica toga je bila „rukometna“ igra u kojoj je prvi koš u drugoj četvrtini pao tek nakon tri i pol minute. Hrvatska se mučila da poveže redove, a još je gora bila Rumunjska koja nije imala odgovora za domaću obranu. A ruku na srce – ni kvalitete da ju probije. Cate i Nicolescu uspjeli su dvama koševima držati utakmicu otvorenom do pred odlazak u svlačionice, no Žorić i Perić su završili poluvrijeme serijom 6-0 i nagovijestili bolje izdanje Hrvatske u nastavku. Kakvu smo Rumunjsku gledali dobro svjedoči i podatak da su u drugoj četvrtini postigli tek – pet koševa.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Mladi je Karlo Uljarević, koji nije dobio ni minute u prvom poluvremenu, polaganjem na otvaranju treće dionice odveo Hrvatsku na prvu dvoznamenkastu prednost (32-22) da bi napad kasnije Buva odveo domaćine i na plus 12, no Rumunji su uzvratili serijom 1-11 i primakli se na samo poen zaostatka. Hrvatska je izgubila konce igre u napadu te je trećoj četvrtini zabila samo deset koševa i vratila goste u igru.

U posljednjih se deset minuta ušlo s 38-37, a gosti su se držali u egalu do sredine zadnje dionice kada su mini serijom 0-4 otišli na 44-48. Izbornik Skelin u tim je trenucima bespomoćno stajao kraj aut-linije, a da nije ni psihološki dobro pripremio ekipu jasno se vidi u činjenici da je Hrvatska do tri minute prije kraja tricu gađala katastrofalnih 1-23. Rumunjska se nije obazirala pa je novom serijom 0-6 dvije i pol minute prije kraja otišla na velikih osam razlike (46-54). Dodatni je problem domaćinima bio što je izbornik Skelin netaktički do tog trenutka potrošio sve tri minute odmora.

Srećom, ukazao se Cibonin dvojac. Prvo je Luka Žorić pogodio oba slobodna bacanja, da bi mladi Karlo Uljarević tricom i slobodnim bacanjem vratio nadu Hrvatskoj. U posljednju se minutu ušlo s 52-55 za momčad Zare Markovskog. Perić je potom promašio, no srećom suci su ostali nijemi na drugoj strani, pa je Žorić na asistenciju Uljarevića smanjio na minus jedan uoči zadnjih 14 sekundi (54-55). Ipak, u završnici su mirniji bili Rumunji koji su došli do velikog iznenađenja usred Višnjika.

Goste je do velikog iznenađenja predvodio Kuti sa 16 koševa, a vrlo je dobru partiju odigrao i mladi Emanuel Cate koji je dodao 13 uz čak 14 skokova, dok bolji od ostalih u hrvatskim redovima bio Hrvoje Perić s 19 poena i 12 uhvaćenih lopti.