Europa i Svijet
Hrvatska
Izgubili utakmicu, dobili puno toga

Izgubili utakmicu, dobili puno toga

Autor: Branko Tabak

Na trenutke revijalno, na trenutke kao za naslov.

Hrvatska je poražena od Španjolske u 4.kolu skupine C Eurobasketa. Aktualni europski prvaci slavili su u penal završnici 73-79. Hrvatska je imala što za reći. Od početnih 10-1 i 13-3, preko vraćanja iz 28-38 do ravnopravne završnice u kojoj su odlučile nijanse.

Bila je to utakmica koja je odlučila prvo mjesto u skupini, ali ono u konačnici ne donosi puno toga jer tko god nas dopao u osmini finala (najvjerojatnije Rusija, eventualno Turska) Hrvatska mora odigrati najbolje što može želi li u četvrtfinale.

Protiv Španjolaca dobili smo Kruna Simona i Dragana Bendera, uživali u rolama Marka Popovića, Marka Tomasa i Luke Žorića, vidjeli preporođenog Darija Šarića i neumornog Bojana Bogdanovića koji i nakon minuta u kojima djeluje rezervirano uvijek pronađe način kako će podignuti sebe i ostatak momčadi.

Na klupi vlada zajedništvo, tijekom time-outa svi sudjeluju.

Odigrali smo utakmicu bez kapetana Roka Lenija Ukića koji se žalio na bolove u leđima. Nije bilo razloga za riskiranje, Roko nam je potrebniji u eliminacijskoj utakmici koja nas čeka 10. rujna u Istanbulu.

Nakon svega viđenog, u utakmici koja je na trenutke izgledala kao revijalna, a na trenutke kao finalna, možemo biti zadovoljni. Evidentna je individualna i momčadska kvaliteta koju posjeduje Acina izabrana vrsta.

Protiv Španjolaca Dario Šarić je bio Dario Šarić Uz 18 poena imao je 13 skokova i 5 asistencija. Bogdanović je postigao 15, Popović 11, Tomas 10, Simon 9...

Kod Španjolaca 37-godišnji Pau Gasol je uz 11 poena imao i 10 skokova.

Slijedi dan odmora pa utakmica bez rezultatskog naboja protiv Češke. A onda više nećete tako mirno sjediti i gledati završnice...