Europa i Svijet
Iznenađujući potez uprave litvanskog velikana: Zdovc preuzima klupu Žalgirisa

Iznenađujući potez uprave litvanskog velikana: Zdovc preuzima klupu Žalgirisa

Autor: Z.D.

Zdnji puta jednu momčad u Euroligi vodio je prije 10 godina.

Šarunas Jasikevičius je bio obožavan, Martin Schiller dočekan s nepovjerenjem i ispraćen s iznenađenjem košarkaške javnosti. Schiller  je dobio otkaz pet dana prije susreta najboljeg litvanskog kluba svih vremena beogradskom Crvenom zvezdom u trećem kolu Eurolige, javlja MozzartSport.

Da sve bude još šokantnije, Žalgiris je za novog šefa struke postavio slovenskog trenera Juru Zdovca, koji je ekipu u Euroligi jedini put vodio dok je bio na klupi ljubljanske Olimpije, prije 10 godina. Nakon toga i nije imao posebno zapažene rezultate, iako je vodio Spartak iz Sankt Peterburga, reprezentaciju Slovenije turski Gaziantep, pa Cedevitu, Petrol Olimpiju i francuski Metropolitans.

Ipak, nakon poraza na gostovanju kod ASVEL-a (76:88) i kod kuće protiv Zenita (64:70) direktor Žalgirisa Paulius Motiejunas je procijenio da sa Schiller više ne ide. Žalgiris uz to nije pobijedio ni na jednoj od pet pripremnih utakmica pred početak sezone, a muči se i na startu prvenstva Litve, iako ove sezone ima budžet od 10.100.000 eura. Za usporedbu prošle sezone je iznosio 6.800.000.

“Očigledno je da momčad ne igra na ratini koju svi želimo. Svi moraju preuzeti odgovornost. Nažalost, nismo mogli trošimo dragocjeno vrijeme, morali smo brzo reagirati. U ovih 15 mjeseci izvukli smo puno toga pozitivnog iz naše suradnje. Schilleru  se zahvaljujemo na radu i posvećenosti”, rekao je Motiejunas.

U nedjelju protiv Neptunasa ekipu će voditi dosadašnji pomoćni trener Arne Woltmann. Plan je da Zdovc debitira baš protiv Crvene zvezde, ako se sve formalnosti obave na vrijeme.