Europa i Svijet
Hrvatska
Izostanak ZDBT-a osjeća se u košarkaškom svijetu

Izostanak ZDBT-a osjeća se u košarkaškom svijetu

ItoudIs, Yamchi i Simon o neizvjesnoj košarkaškoj sezoni

Pandemija koronavirusa zaustavila je europsku košarku. Natjecanja u sezoni pred nama su neizvjesna, a neka su i otkazana baš kao i ovogodišnje izdanje Zadar Basketball Tournamenta, najjačeg europskog pripremnog turnira. Turnir koji je najvećim europskim klubovima bio posljednji ispit pred početak sezone proteklih je šest godina svakog rujna pretvarao Zadar u centar europske košarke. Pozitivni odjeci turnira prisutni su u košarkaškom svijetu i pokazuju da će ZDBT nedostajati navijačima, igračima i trenerima.

 Jedan od trenera koji je redoviti sudionik zadarskog turnira je Dimitris Itoudis, trener CSKA Moskve i dvostruki osvajač Eurolige. Grčki strateg svjestan je što ZDBT znači za njegovu momčad:

’Turnir u Zadru bio je veoma bitan za CSKA prije svega zato što se održavao u ključnom trenutku priprema. Na njemu su uvijek bili klubovi koji su se natjecali na najvišoj razini i imali smo adekvatne pripremne utakmice. Organizacija je uvijek bila na najvišoj razini kao i gostoprimstvo u Zadru, koji je košarkaški grad i to se vidi. Turnir će nam ove godine stvarno nedostajati!’’ – izjavio je Itoudis osvrnuo i na trenutno stanje u košarci: “Trenutno postoji dosta nepoznanica i otvorenih tema. Na primjer, pitanja oko putovanja između zemalja kao i različite mjere koje vrijede u tim zemljama nemaju za sada odgovor koji čekamo od Eurolige. I u VTB ligi nas čeka utakmica prvog kola s Astanom, a nitko ne smije ući ni izići u Kazahstan. Dakle, postoje veliki upitnici i čekamo upute. Naravno, navijam da se sve što prije vrati u normalu!’’

Uz CSKA na zadarskom turniru tijekom godina su nastupili velikani europske košarke među kojim su Fenerbahce, Olympiacos, Macabi Tel Aviv, Olimpia Milano, Himki i Bayern Munchen. Košarkaški dvoboji održavali su se na parketu dvorane Krešimir Ćosić u ŠC Višnjik, a visoka razina organizacije osvojila je i legendu izraelske košarke Dorona Yamchija koji ne skriva tugu zbog otkazivanja turnira: ‘’Velika je šteta što se zbog pandemije koronavirusa ne možemo i ove godine okupiti u Zadru. Turnir je već postao tradicionalan za brojne velike košarkaške klubove i ljubitelje košarke, a njegov izostanak ove godine košarkaški svijet već osjeća. Upravo tu su neki od najboljih europskih klubova mogli procijeniti što treba mijenjati ili poboljšati, a to ove godine neće moći. Upravo kvaliteta natjecanja i izvrsna organizacija izdigli su zadarski turnir kao najjači u Europi te se veselim idućoj godini i povratku u Zadar!’’

Kako će izgledati europska košarka u sezoni pred nama ostaje za vidjeti ali jedno je sigurno; osjeća se izostanak Zadar Basketball Tournamenta. U Zadru je za mnoge velike klubove na neki način i počinjala sezona, a slaže se s tim i hrvatski reprezentativac Krunoslav Simon koji je sa svojim Anadolu Efesom nastupio na ZDBT-u prošle godine.

 ''Zadar Basketball Tournament je meni i mojim suigračim najdraži turnir na kojem sam se natjecao, kako zbog razine takmičenja i zbog organizacije koja je stvarno bila fantastična. Veselili smo se povratku ali dogodila se pandemija i nadam se da ćemo se vratiti već iduće godine, a  vjerujem da će turnir biti na istoj ili višoj razini od onog lanjskog!'' – ističe Krunoslav Simon koji također ne može predvidjeti što ga čeka u nastavku sezone: ''Meni kao igraču nije lako reći što će se događati. Siguran sam da će Euroliga napraviti sve da se utakmice odigraju i u formatu u kojem su se trebale igrati. Tu su ekipe iz 12 zemalja i treba vidjeti kako će se situacija razvijati, a ja se nadam da će se pandemija primiriti što prije.''

Zadar Basketball Tournament pokrenula je Zdenka Zrilić koja je zajedno s kolegama iz tvrtke S-Event diljem Europe predstavila rodni grad u najboljem mogućem svjetlu, a najavljuje da će to nastaviti činiti i iduće godine.

''Budućnost je za sve neizvjesna i izazovna ali vjerujemo u povoljan razvoj situacije i sedmo izdanje ZDBT 2021. godina, ako prilike to dozvole. Zadar Basketball Tournament iz godine u godinu rastao je kvalitetom te se već istaknuo ne samo kao najjači europski pripremni turnir već i kao izvrstan sportsko-turistički projekt koji sjajno promovira Zadar i Hrvatsku. To je temelj na kojem ćemo graditi i budućnost turnira te ponovno u Zadru okupiti velika imena europske košarke!'' – najavljuje organizatorica ZDBT-a Zdenka Zrilić.

Slika Zadra i turnira prošlih je godina obišla gotovo cijeli svijet, od Kine, preko Azije, do Europe i Amerike. Tijekom šest godina ovaj je turnir na parket dvorane Krešimir Ćosić doveo višestruke europske prvake, košarkaške zvijezde i legendarne trenere. Iduće će godine kvalitetni turnir s jedne te potreba Hrvatske za jačom turističkom promocijom s druge strane znači da će Zadar Basketball Tournament biti važniji nego ikad.