Hrvatska
Izraelci ponovno prejaki, Hrvatskoj srebro

Izraelci ponovno prejaki, Hrvatskoj srebro

Autor: Paulo Sarić

Hrvatska reprezentacija do 14 godina osvojila je drugo mjesto na Slovenia Ballu.

Kao i u prvom susretu kojeg su odigrale ove dvije momčadi, Izrael je svladao Hrvatsku. Ovaj put rezultatom 74-57. Nakon izjednačenog prvog poluvremena Izraelci su preuzeli kontrolu utakmice u svoje ruke. Zaigrali su agresivnu obranu na koju naći mladići nisu imali odgovora što je rezultiralo s čak 30 izgubljenih lopti te je trasiralo put do pobjede Izraela.

Hrvatska je povela tricom Noe Svobode, no Izraelci su vrlo brzo preuzeli rezultatsku inicijativu. Sve do posljednje dvije minute prve dionice rezultat se kretao unutar jednog posjeda, no onda mladići u bijelim dresovima rade seriju 7-0 i odlaze na prvu opipljiviju prednost. Četvrtina je zaključena na isti način na koji je i započela, tricom Noe Svobode, što je najavilo bolju igru naše reprezentacije u nastavku. Malo po malo Hrvatska je na leđima Antonija Franova topila zaostatak, da bi košem istog igrača minutu i pol prije poluvremena konačno vratila stvari na početak. Na veliki odmor se otišlo s poravnatim rezultatom 26-26. Obje su se momčadi tijekom prvih 20 minuta puno obolje snalazile u defanzivi, što je rezultiralo dosta lošim postocima šuta na obje strane, pri čemu je prednjačila naša momčad koja je pogađala gotovo tek svaki četvrti šut upućen prema protivničkom košu. No, u igri nas je ostavio vrlo dobar skok kojim je hrvatska reprezentacija kompenzirala slabiju preciznost.

Foto: Košarkaška zveza Slovenije/ Matjaž Kramberger

Izraelci su u nastavku zaigrali puno bolju obranu koja je rezultirala time da je Hrvatska zabila samo dva poena u prvih osam minuta drugog poluvremena. Jedino je Franov pronašao put do suparničkog koša, što je omogućilo Izraelu da napravi seriju 7-2 i preuzme rezultatsku inicijativu. Z. Ivšić je nakratko s pet vezanih poena zaustavio krvarenje, no posljednji koš u četvrtini je zabio Taub pa je Izrael u posljednjih deset minuta ušao s plus osam.

Susret je konačno prelomljen u prvih nekoliko minuta posljednje četvrtine koju su Izraelci otvorili s 9-0 i otišli na velikih 17 koševa prednosti. Naši mladići nisu imali odgovora na agresivnu obranu i visoki presing protivnika te su jako teško dolazili do suparničkog koša. Hrvatsku je u susret pokušao vratiti danas najbolji igrač Antonio Franov koji je povezao šest poena, no nije uspio učiniti susret zanimljivim. Izraelce je na 20 razlike odveo D. Bardichev tricom u 37. minuti, a do kraja smo gledali odrađivanje posla.

Najbolji igrač susreta bio je O. Gol koji je ostao za asistenciju prekratak od trostruko-dvocifrenog učinka. Mladić je susret završio s 18 koševa, deset skokova i devet dodavanja. Najbolji u redovima Hrvatske bio je Antonio Franov koji je također ubacio 18 poena, čemu je pridodao i osam skokova.