Europa i Svijet
Izraelu drama protiv Njemačke

Izraelu drama protiv Njemačke

Autor: Teo Cilar

Izrael je kao domaćin skupine B došao do prve pobjede u trećem kolu Eurobasketa 2017.

Posljednje dvije utakmice današnjeg dana Eurobasketa bile su prava poslastica. Nakon Finske i Poljske, gledali smo još jednu utakmicu s preokretom na kraju. 

Susret između Izraela i Njemačke bio je izjednačen na poluvremenu, a onda je Njemačka odigrala odličnu treću dionicu i u posljednjih deset minuta ušla s čak plus 12. Na devet minuta do kraja Njemačka je otišla i na velikih plus 16 poslije trice Roberta Benzinga. 

Izrael je bio uporan i na šest minuta do kraja uspjeli su doći ispod dvocifrene razlike, točnije 76:68, a to je razbudilo navijače koji su im pomogli u potpunosti se vratiti u susret. 

Nakon polaganja Richard Howella, Izrael na 2:21 do kraja konačno prelazi u vodstvo od 78:77. Njemačka jednim pogođenim slobodnim bacanjem, a nakon toga i polaganjem Dennis Schrodera vraća prednost na svoju stranu 78:80 na 50-ak sekundi do kraja. 

Guy Pnini tada iz nemoguće situacije, skoro sa istekom napada pogađa tricu za vodstvo i delirij u dvorani. Schroder ne koristi idući napad Njemačke, a Gal Mekel na drugoj strani pogađa jedno od dva bacanja. Posljednji napad na susretu imala je Njemačka, a tricu za pobjedu promašio je Daniel Theis. Završilo je 82:80 za Izrael. 

Schroder je predvodio poražene s 20 poena i sedam skokova, a kod Izraela najbolji novopečeni igrač Golden State Warriorsa, Omri Casspi s 20 poena i 11 skokova te Howell s 23 poena, devet skokova i čak sedam osvojenih lopti i valorizacijom od 36 bodova. 

Ove dvije momčadi sada u potpuno drugačijem raspoloženju ulaze u posljednja dva kola skupine. Dok Izrael za protivnike ima Gruziju i Ukrajinu, Njemačka će na Litvu i Italiju. U ovoj skupini će borba za osminu finala biti jako zanimljiva jer su po tri momčadi na omjeru 2:1, a ostale tri na omjeru pobjeda i poraza 1:2.