Europa i Svijet
Hrvatska
Izvrsna partija Jure Škifića nedovoljna Torunu

Izvrsna partija Jure Škifića nedovoljna Torunu

Autor: Paulo Sarić

Američka artiljerija odlučila prvaka Poljske.

Točno u podne, kao kod O.K. Corrala, susrele su dvije najbolje poljske momčadi ove sezone, Stelmet i Torun.

Stelmet je na koncu u neizvjesnoj utakmici slavio 88-82, no susret je bio prepun uzbuđenja i preokreta. Iako je sve bilo pripremljeno za veliko slavlje domaćeg sastava koji je očekivao da će laganom pobjedom osvojiti svoj treći uzastopni naslov poljskog prvaka, Toruń je učinio sve da do toga ne dođe. Izvrsnom utakmicom, predvođen zadarskim krilnim centrom, držao je aktualnog prvaka na konopcima sve do nevjerojatnog baraža u posljednjoj četvrtini.

Domaćinima rani termin očito nije odgovarao. Doduše, do pete minute susreta gledali smo izjednačenu utakmicu, no onda se gosti počinju odvajati. Preciznije rečeno, u igru je ušao Jure Škifić koji je sa sedam uzastopnih poena u prvoj četvrtini izgradio prednost svoje momčadi. Iako se očekivalo da će se domaćin u nastavku razbuditi, to se nije dogodilo. Škifić je nastavio trpati pa je tricom u 12. minuti zabio svoj 12. koš i odveo Toruń na, pogodili ste, 12 razlike.

Gosti se tu nisu zaustavili. Izvrsnom obranom su limitirali Stelmet na samo devet koševa u drugoj dionici i na poluvrijeme otišli sa najvećih plus 18. Bilo je jasno da se takva utakmica ne može nastaviti. Do 26. minute, kada je zadarski krilni centar košem i dodatnim bacanjem digao na 45-62, gosti su održavali prednost, no ona se ubrzo počela topiti. Do kraja dionice momčad iz Zielone Góre je smanjila na 11 razlike, da bi posljednjih deset minuta otvorila trima tricama i prišla na samo minus četiri. Novom tricom Moorea, koja je zaključila seriju 16-5, Stelmet je došao do izjednačenja. Toruń se držao do dvije i pol minute prije kraja, ali domaćin završava susret novom serijom 12-3 i dolazi do svog četvrtog naslova prvaka Poljske.

Kakvoj smo završnici svjedočili govori podatak da Stelmet u posljednjoj dionici ubacio čak šest trica uništivši snove gostujućeg sastava koji je mogao samo nemoćno gledati kako im američka artiljerija odnosi nadu u produljenje finalne serije. Ukupna trica 16/27, gotovo 60 posto, je rijetko viđena u posljednjoj utakmici finalne serije.

U momčadi pobjednika, koja je imala čak šest dvoznamenkastih igrača, najviše je zabio Kelati – 19 poena, uz tricu 5/6. Nesretne goste predvodio je Škifić s 18 koševa za 21 minutu igre. Ostaje nejasno zašto gostujući trener nije dao veću minutažu danas raspoloženom hrvatskom igraču u samom završetku susreta.