Hrvatska
Regija
Izvrsna završnica Mege bacila Zadrane na korak od ispadanja iz ABA lige

Izvrsna završnica Mege bacila Zadrane na korak od ispadanja iz ABA lige

Autor: Paulo Sarić

Iako se sredinom četvrte četvrtine činilo da nas očekuje neizvjesna završnica, domaćini su serijom 14-0 riješili pitanje pobjednika i gurnuli Zadrane prema ispadanju.

Nakon jučerašnjeg trijumfa nad FMP-om, oči ljubitelja KK Zadar bile su usmjerene prema dvorani „Ranko Žeravica“ gdje se točno u podne odigrao obračun Mege i Igokee koji je izravno doticao zadarski sastav. U slučaju gostujuće pobjede, Zadrani bi sve imali u svojim rukama u posljednja dva kola, dok bi u slučaju trijumfa momčadi Dejana Milojevića Dalmatinci trebali čekati kiks izravnih konkurenata u borbi za ostanak. Na koncu je, nakon velike borbe, do pobjede stigla Mega rezultatom 87-76 i dodatno otežala ionako nezahvalnu situaciju u kojoj se nalazi Jusupova momčad.

Početak je sugerirao lagan posao za domaćine koji su furiozno krenuli u utakmicu i nakon izjednačenih par minuta serijom 17-3 otišli na dvoznamenkastu. Dvojac Perry-Simonović vukao je sve konce u srbijanskim redovima, a kada im se dobrom šuterskom dionicom početkom nastavka priključio Luka Cerovina semafor je pokazivao ugodnih plus 14 za Megu (57-43).

Ipak, kako je vrijeme odmicalo tako su se „Igosi“ počeli buditi te su na krilima Đorđa Gagića i Mikea Greena u samo par minuta prepolovili zaostatak. Tamo gdje su oni stali, nastavio je Keenan Evans i eto Igokee u potpunom egalu u 27. minuti (62-62).

FOTO: Ivica Veselinov (KK Mega Bemax)

Narednih nekoliko minuta proteklo je u izjednačenoj igri, a novi udar na domaće nade u pobjedu kojom bi pobjegli Zadru stigle su na otvaranju četvrte četvrtine kada je zbog dvojbene pete osobne pogreške parket morao napustiti mladi Marko Simonović. Uslijedio je dalekometni odgovor gostiju koji su u posljednjih pet i pol minuta ušli s tri poena prednosti (73-76).

Trener Milojević pozvao je minutu odmora ne bi li smirio svoje igrače, na teren poslavši Nikolu Miškovića i Luku Ašćerića što se pokazalo kao pun pogodak. Zaigrali su domaćini obranu na rubu prekršaja i zaustavili protok lopte Igokee koja je upala u seriju pogrešaka i isforsiranih šuteva, dok su suci „progutali zviždaljku“. U takvom odnosu snaga, tri trice Miškovića, Perryja i Cerovine prelomile su utakmicu. Polaganje Kendricka Perryja odvelo je domaćine na plus osam, a kada je Atić napad kasnije zakucao za okruglih deset razlike (86-76) priči je bio kraj.

FOTO: Ivica Veselinov (KK Mega Bemax)

Igokea je u posljednjih pet minuta i 48 sekundi ostala bez poena što su domaćini iskoristili da susret zatvore serijom 14-0 i dođu do vrijedne pobjede u borbi za izbjegavanje posljednjeg mjesta u ABA ligi.

Megu su do šeste pobjede vodili Perry s 19 i Atić sa 16 poena, dok je najefikasniji u redovima bosanskohercegovačke momčadi bio Gagić koji je ubacio 21 koš, čemu je dodao i deset skokova.

Današnja pobjeda Milojevićevog sastava raščistila je situaciju na dnu tablice te je sada jasno da će Zadrani, misle li ostati u elitnom razredu regionalne košarke, prvo morati svladali Kopra na domaćem terenu, a onda i uzdignutih ruku napustiti parket dvorane „Aleksandar Nikolić“ u posljednjem kolu na gostovanju kod Crvene zvezde.