Hrvatska
Izvrsni Šarić odveo Hrvatsku do pobjede

Izvrsni Šarić odveo Hrvatsku do pobjede

Autor: Paulo Sarić

VIsoki Šibenčanin je susret završio s 25 koševa i čak 15 skokova.

U vrlo dobroj atmosferi pred punom dvoranom u Opatiji Hrvatska je svladala susjede iz Slovenije rezultatom 85-81 i došla do svoje treće pobjede u pripremama za nadolazeći EuroBasket. Slovenci su pritom upisali svoj prvi poraz. Blizina Slovenije rezultirala je lijepom podrškom njihovih navijača koji su u velikom broju došli u jedan od najljepših hrvatskih gradova i bučno bodrili svoju momčad. Hrvatska je u današnjem susretu bila oslabljena neigranjem Roka Ukića, dok za Sloveniju nisu nastupili naturalizirani Amerikanac Anthony Randolph i Vlatko Čančar.

U izostanku kapetana Roka Lenija Ukića priliku je u početnoj petorci dobio mladi Dominik Mavra. No, imao je jako težak postao pošto mu se s druge strane suprotstavio najrenomiraniji Slovenac Goran Dragić. Gosti su izvrsno otvorili utakmicu i poveli 0-7 no već do sedme minute Hrvatska se vratila u susret i izjednačila na 13-13. Ipak Slovenci su se bolje snalazili na terenu te su čitavo vrijeme imali inicijativu koja je rezultirala prednošću.

Posebno se isticao mladi Luka Dončić koji je oduševio svojom igrom u prvome poluvremenu. Obje su momčadi bile raspucane, pa je prva četvrtina završila s 19-26 za Sloveniju koja je u 14. minuti došla na korak od dvoznamenkaste prednosti i primorala izvornika Petrovića na minutu odmora. No, po njegovom je govoru bilo jasno da nema mjesta panici, a svoja je razmišljanja najbolje sažeo u riječima da smo upali i zaostatak i da ne treba težiti da se on istopi u nekoliko napada već da ima dovoljno vremena da strpljivom i pametnom igrom dođemo do pobjede.

I bi tako. Zamijenio je lakšom ozljedom skočnog zgloba načetog Krunoslava Simona i ubacio malo defanzivne snage na teren, pa je Hrvatska s Ivanom Ramljakom i Filipom Krušlinom počela topiti prednost gostiju. Već kroz dvije minute vratili smo se na jedan posjed zaostatka, a u 17. minuti ponovno vratili stvari na početak. Izvrsnim snalaženjem Darija Šarića u posljednjim sekundama poluvremena i lijepom asistencijom Ivanu Ramljaku Hrvatska je sa zvukom sirene došla do svoga prvog vodstva na utakmici. Na odmor se otišlo s prednošću naše reprezentacije 46-45.

Foto: HKS Twitter

U nastavku se dodatno digao intenzitet igre, a samim time i buka na tribinama. Hrvatska je uspjela usporiti izvrsnog Luku Dončića koji je u prvih 17 minuta susreta zabio 16 poena i gađao tricu 3/3, no gosti su i dalje imali rezultatsku prednost. U izostanku kapetana Ukića u određenim se trenucima vidio nedostatak sigurnih rješenja u napadu. Ipak, serija Hrvatske 11-2 u posljednje dvije minute treće četvrtine koja je zaključena dalekometnom tricom Bojana Bogdanovića potvrdila je da imamo dovoljnu širinu i kreaciju od drugih igrača da pokrijemo taj hendikep. To je posebno došlo do izražaja kada smo zbog pete osobne vrlo rano u četvrtoj četvrtini izgubili i drugog razigravača Marka Popovića.

U posljednjoj se dionici igrala prava natjecateljska košarka. A u takvoj se igri, mladome Dončiću unatoč, zna najbolji igrač. Dario Šarić. Visoki je Šibenčanin dizao kvalitetu i ionako visoki intenzitet svoje igre kako se susret bližio kraju. Prvo je zabio za izjednačenje i 76-76, da bi do kraja dvoboja potvrdio da je glavni kada se utakmica lomi.

Palindromskom je igrom u posljednje dvije minute odveo Hrvatsku do pobjede. Prvo je zabio koš za vodstvo 79-78, a potom je uhvatio bitan skok u obrani i izvrsnim dodavanjem preko cijeloga terena pronašao Luku Žorića koji je hitao u kontru da bi utakmicu završio obrnutim redoslijedom. Nakon velike borbe pod hrvatskim košem u zadnjem slovenskom napadu u kojemu se lopta odbijala u ruke nekoliko igrača, a Vidmar je dvaput u gužvi promašio polaganja za izjednačenje, Šarić je spretnošću i čvrstoćom došao do lopte i na koncu potvrdio pobjedu s linije slobodnih bacanja.

Foto: screenshot

Najbolji igrač na terenu je susret završio s 25 koševa, čak 15 skokova i šest asistencija, dok mu je Bojan Bogdanović pružio ruku s 23 poena. Slovence je predvodio izvrsni Luka Dončić s 27 koševa koji je pokazao kvalitetu igara kakva se rijeko viđa u njegovim godinama, pogotovo u Europi, te je još jednom potvrdio da se o njemu s pravom priča kao o jednom od najvećih, ne europskih, već svjetskih talenata. Murić je dodao 20, dok je dvoznamenkasti bio još i Klemen Prepelič s 12 poena.

Hrvatska idući susret igra protiv Ukrajine u ponedjeljak, također u 18 sati.