Hrvatska
Tko će kome, ako ne svoj svome?

Tko će kome, ako ne svoj svome?

Autor: Paulo Sarić

Hrvatski je prvak zahvaljujući raspoloženim mladim snagama zadržao stopostotan učinak u domaćem prvenstvu.

Cedevita je na domaćem terenu u Draženovom domu pred nekoliko stotina gledatelja u prvom susretu 12. kola HT Premijer lige bez većih problema svladala GKK Šibenik rezultatom 88-58 i učvrstila mjesto na čelu tablice. Momci Jurja Zdovca su manje od 24 sata nakon što su nespretno izgubili od Budućnosti u drugom kolu G skupine Eurokupa bili primorani odigrati utakmicu domaćeg prvenstva, no ni to ih nije spriječilo da se obračunaju sa Šibenčanima.

Dalmatinci su dobro krenuli u dvoboj, no Vitamini su već do pete minute uhvatili priključak i serijom 15-2 preuzeli kontrolu nad susretom. Nik Slavica je koševima na otvaranju druge dionice odveo svoju momčad na prvu dvoznamenkastu prednost, no Anzulovićevi momci su nakratko uzvratili i odbili prvi napad Zagrepčana vrativši se na minus sedam (28-21). A tada je sve pošlo po zlu. Prvo je trener Vladimir Anzulović dobio tehničku nakon reakcije na sudačku odluku i dva dosuđena prekršaja u manje od deset sekundi, da praktički u idućem napadu bivši košarkaš Cedevite i ponajbolji igrač Građana Filip Bundović napravio prekršaj u napadu. Bila je to njegova četvrta osobna pogreška zbog čega je morao na klupu, nakon čega je krenula serija domaćina 13-2 kojom su otišli na velikih 18 razlike (41-23). Razigrao se Šibenčanin Nik Slavica koji je u samo nekoliko napada zabio šest poena i odvukao hrvatskog prvaka u mirne vode.

FOTO: KK Cedevita Facebook

Na odmor se otišlo s 42-27, no s obzirom na viđeno u nastavku tih Šibenčani bi tih 15 razlike retroaktivno zasigurno potpisali. Cedevita je podigla intenzitet obrane što je rezultiralo samo s tri postignuta koša gostiju u prvih gotovo sedam minuta treće četvrtine, pa su Zdovčevi momci u samo nekoliko napada riješili pitanje pobjednika. Penjala se prednost na 20, pa 25 razlike da bi Džanan Musa u 34. minuti pogodio za ogromnih plus 30 za domaći sastav (75-45). Šibenčani danas nisu mogli parirati raspoloženim igračima hrvatskog prvaka koji su nadskakali protivnika čemu svjedoči i čak 18 ofanzivnih skokova.

Vitamine su do 11. pobjede u Premijer ligi vodili Džanan Musa s 22 koša i 12 skokova te Nik Slavica s 20 poena i osam uhvaćenih lopti, dok su bolji od ostalih u redovima dalmatinskog sastava bili Toni Vitali i Filip Bundović s po 13 koševa.

Cedevita se sada okreće regionalnim obvezama. U nedjelju ih očekuje derbi s aktualnim prvakom Crvenom zvezdom, dok će Šibenik priliku za svoju desetu pobjedu tražiti u idućem kolu protiv Zagreba.