Europa i Svijet
Hrvatska
Izvukli smo Acu i Tunis, u Split dolazi i Shved

Izvukli smo Acu i Tunis, u Split dolazi i Shved

Autor: Branko Tabak

Kvalifikacije za Olimpijske igre.

Hrvatska će put do Tokija tražiti u Spitu prvo preko skupine B u kojoj su još Brazil (kojeg vodi bivši izbornik Hrvatske Aco Petrović) i Tunis. 

U drugoj spliskoj skupini su Njemačka, Rusija i Meksiko.

Dvije prvoplasirane ekipe ovih skupna se križaju u polufinalnim ogledima po sistmu prvi iz jedne grupe s drugim iz druge. Pobjednici polufinala igraju finale koje donosi plasman na Olimpijske igre. 

Ovakav sustav natjecanja dozvoljava kiks u jednoj utakmici skupine B, ali ne daje pravo na pogrešku do kraja natjecanja. Isto tako je moguće da se s Brazilom sastanemo dva puta (skupina i finale), a da uopće ne igramo s Njemačkom ili Rusijom, ovisno o raspletu po skupinama. 

Evo i ostatka ždrijeba.


Kvalifikacijski turnir u Splitu održat će se od 23. do 28. lipnja 2020.

Sa svakog od četiri turnira Olimpijske igre izborit će jedna reprezentacija.

U muškoj konkurenciji, plasman na Olimpijske igre već su izborili Japan kao domaćin te sedam reprezentacija po plasmanu sa Svjetskog prvenstva: dvije iz Europe (Španjolska, Francuska), dvije iz Amerike (SAD, Argentina) te po jedna iz Oceanije (Australija), Afrike (Nigerija) i Azije (Iran).

Na Olimpijskim igrama sudjeluje 12 reprezentacija smještenih u tri grupe sa četiri sudionika. Prvolasirane i drugoplasirane momčadi iz svake skupine i dvije najbolje trećelasirane reprezentacije izborit će nastup u četvrtfinalu. Ovaj izmijenjeni sustav skratio je put do zlatnog odličja sa osam na šest utakmica. 

Obavljen je i ždrijeb kvalifikacijskih turnira za žene. Evo skupina: