Hrvatska
Jakov Vladović sa zvukom sirene donio pobjedu Hermesu nad Šibenikom!

Jakov Vladović sa zvukom sirene donio pobjedu Hermesu nad Šibenikom!

Autor: Saša Ćirić

Početnička greška gostiju dovela je iskusnog Zadranina do prilike iz kontre, koju je on objeručke prihvatio.

Kako je prijelazni rok odmicao, tako je Hermes Analitica u projekcijama košarkaških eksperata sve glasnije dobivala status dark horsea HT Premijer Lige. Uistinu, momčad koja je u svom sastavu uspjela okupiti etablirana imena poput Jakova Vladovića, Ante Krapića, Antonia Vlaića, Domagoja Samca i(li) Roka Rogića je bila sve osim slabe. Međutim, početak ligaške kampanje za momčad Zvonimira Mravka nije bio tako sjajan. Nakon četiri kola bili su na omjeru 1-3, s porazima koji se ne mogu okarakterizirati kiksevima (Split, Cedevita), ali i jednim koji se možda mogao izbjeći (Alkar). U petom kolu su svladali drugu momčad koja ne igra u skladu s očekivanjima, Škrljevo. S omjerom 2-3 Zagrepčani su dočekali mladu momčad Šibenika.

Narančasti su niz od tri uzastopna poraza prekinuli pobjedom protiv Alkara na domaćem terenu, a najveći dobitak za Mira Jurića u toj utakmici bila je potpuna eksplozija Tonija Nakića, koji je preuzeo na sebe svu odgovornost nakon što je Martin Junaković zbog petog prekršaja morao napustiti igru.

Ova utakmica je stoga rezultatski, ali i psihološki, mnogo značila za obje momčadi. Pobjeda bi Analitičarima dala krila i podstreh za priključak i borbu s vodećima, dok bi Šibenčanima povratak na pozitivan omjer bio veliki boost u dizanju iznad razine borbe za opstanak.

Suprotno očekivanjima, domaći su ušli u susret nervozno, te nisu mogli pronaći pravi ritam u napadu, dok su u obrani bili uvijek mrvicu prespori. Gosti su se rastrčali, a tricaškom kanonadom potkraj prve četvrtine su otišli na ogromnih +16 (12-28). Briljirali su u tim trenucima Junaković i Nakić, a dobre role su imali i kapetan Domagoj Bašić te Pavao Paić.

Druga četvrtina je ipak donijela bolju igru domaćih. Stisnuli su obranu i bolje izlazili na vanjske šuteve Šibenčana, pa se razlika počela smanjivati velikom brzinom. Veliku ulogu u tom povratku Hermesa imao je novopridošli Filip Tončinić, koji u tim trenucima postiže osam poena, pa domaća momčad serijom 17-3 dolazi na svega dva poena zaostatka (29-31). Ipak, gosti dolaze do daha, pa do poluvremena vraćaju prednost na +9 (36-45).

Drugi dio bolje otvaraju domaći, u čijim redovima se budi dotad samozatajni Vladović. Tricom preko Junakovićeve ruke smanjuje zaostatak na pet poena (44-49), ali slijedi novo dobro razdoblje gostiju. Nakon što je Bašić pogodio novu tricu 3:15 prije kraja treće dionice za novu dvoznamenkastu prednost svoje momčadi (49-59), činilo se da Šibenčani ponovno dolaze do ritma iz prve četvrtine. Ipak, bivši igrač Građana Ivan Mileković ekspresno uzvraća tricom, a kapetan Hrvoje Garafolić zakucava u kontri, pa se nakon svega minute igre ta prednost prepolovila. U posljednjih deset minuta se tako ušlo s +6 za goste (58-64).

Sve što je Jurićeva momčad trebala napraviti u posljednjoj četvrtini, održati prednost i hladne glave, je palo vodu već u početnim minutama. Krapićevo polaganje nakon dvije i pol minute je dovelo domaće na dva poena zaostatka (68-70), ali Domagoj Šarić u idućem napadu uzvraća tricom. Igra mačke i miša se nastavila, ali domaći nisu morali predugo čekati. Nakon nove dobre reakcije Tončinića te trice Garafolića, Analitičari serijom 8-0 prelaze u vodstvo točno na polovici četvrte četvrtine (76-73). Junaković na drugoj strani pronalazi Paića koji postiže koš uz prekršaj domaćeg kapetana, a nakon promašenog dodatnog bacanja dolazi do prilike za ispravak - Rogić griješi u dodavanju i daje priliku Junakoviću da novom tricom vrati prednost na gostujuću stranu (76-78). U finalnim minutama je svaka momčad imala svojih prilika za odlazak na veće vodstvo, no ogromna nervoza je učinila svoje. Paić je novom dobrom reakcijom u napadu doveo svoju momčad u vodstvo 81-83 dvije i pol minute prije kraja, no u obrambenoj rotaciji na drugom kraju terena kasni sa spuštanjem na Tončinića i radi prekršaj na šutu. To mu je bio peti prekršaj, a nezadovoljan sudačkom odlukom je prosvjedovao mrvicu preemotivno, što je dalo domaćima tri slobodna bacanja. Rogić pogađa ono za tehničku grešku, dok Tončinić jedno od svoja dva promašuje, pa se u završne dvije minute ulazi s izjednačenim rezultatom (83-83). Garafolić pogađa novu tricu stotinjak sekundi prije kraja utakmice, a istom mjerom mu uzvraća Tonko Vuko četrnaest sekundi kasnije. Slijedilo je razdoblje nervoznih napada i dobrih obrana, a loptu u posljednjem (činilo se tada) napadu domaće momčadi uzima Rogić u svoje ruke. Promašio je šut s četiri metra, a Vuko hvata skok. Loptu daje Junakoviću, koji ima petnaestak sekundi za organizaciju napada za pobjedu gostiju. U pick igri s Matijom Poščićem odlučuje se za prodor preko desne strane, ali tamo ga lukavo dočekuje Vladović, koji mu izbija loptu s leđa. Garafolić prima loptu i šalje dubok pas u kontru za Vladovića, koji s istekom vremena stiže primiti loptu, napraviti dvokorak i položiti za konačnih 88-86!

Ovom pobjedom Hermes Analitica dolazi do pozitivnog omjera (3-3), dok GKK Šibenik nakon šest odigranih kola ima skor 2-4.

Najefikasniji u redovima domaće momčadi je bio Vladović (22 poena, 8 skokova, 8 asistencija, 5 ukradenih lopti za valorizaciju 35!), a dobru podršku je imao u Garafoliću (16 poena, 6 skokova, 4 asistencije), te Rogiću (14 poena, 8 asistencija) i Tončiniću (14 poena, 4 skoka). Šibenčane je predvodio Junaković (27 poena, 10 asistencija), Bašić je dodao 15 poena uz 4 skoka, a dvoznamenkasti su bili i Paić (12), Poščić (11, 5 skokova) te u drugom poluvremenu samozatajni Nakić (10 poena, 8 skokova, 5 asistencija).

U sedmom kolu Hermes Analitica igra gradski derbi s Boscom u Trnskom, dok Šibenik na svom Baldekinu ima težak zadatak protiv zahuktale premijerligaške momčadi Cedevite.