Europa i Svijet
Regija
Jasmin Repeša na klupi Bosne i Hercegovine?

Jasmin Repeša na klupi Bosne i Hercegovine?

Autor: Saša Ćirić

Proslavljeni stručnjak, ukoliko se ova vijest ispostavi točnom, neće imati nimalo lak zadatak.

U kasnim satima prve rujanske večeri iz nekoliko izvora se proširila vijest kako je Jasmin Repeša novi izbornik izbornik Bosne i Hercegovine. Nakon odstupanja Duška Vujoševića, koji zbog zdravstvenih tegoba neće biti u mogućnosti više obnašati izborničku funkciju, Jaskovo ime je isplivalo kao najozbiljnija opcija za mjesto nasljednika. Ipak, čini se kako je informacija o završenim pregovorima ipak bila ishitrena, te će ime novog izbornika Bosne i Hercegovine biti objavljeno u ponedjeljak.

Ukoliko Repeša bude taj (a sve ukazuje da hoće), imat će težak zadatak u nastavku kvalifikacijskog ciklusa za SP 2019. Naime, BiH u skupini K trenutno zauzima posljednju poziciju, a raspored nije nimalo lagan. U dvije rujanske utakmice će snage odmjeriti s Finskom u Espoou i Češkom u Sarajevu. Imajući u vidu da bi u sastavu trebale biti (buduće) NBA zvijezde Jusuf Nurkić i Džanan Musa, stječe se dojam da bi u idealnim uvjetima naši susjedi mogli i do dvije pobjede. Finski izbornik neće moći računati na usluge Laurija Markkanena, dok Česi svojih 5-1 prenose mogu zahvaliti nešto lakšem ždrijebu (bili u skupini s Bugarskom, Islandom i navedenom Finskom).

Osim terena, Repeša će se morati suočiti i s raznim problemima unutar i oko Saveza, jer već godinama vlada iznimna nesloga i nered. Česti otkazi najboljih igrača, promjene u stručnim stožerima, administraciji, neobjašnjivi pozivi igračima koji kvalitetom ne zaslužuju mjesto u nacionalnoj selekciji... sve su to problemi koji su u proteklom razdoblju izlazili u javnost. Ne sumnjamo da Jasko ima autoritet i znanje za dovođenje takvog kaosa u red, ali, hoće li imati volje?