Time-out
Igračima Igokee prije utakmice sa Zadrom se ispunila želja, posjetili su košarkaško svetište

Igračima Igokee prije utakmice sa Zadrom se ispunila želja, posjetili su košarkaško svetište

Svi su ludi za Jazinama!

Jazine su bile i ostale hram košarke. Tko nije bio barem jednom u Jazinama na utakmici Zadra, teško mu se riječima može opisati i prenijeti ta užarena atmosfera i emocije.

Zanimljiva situacija dogodila se u petak baš na ovom svetom mjestu za sve navijače KK Zadar. Tamo se našao bivši vođa Tornada, Milan Bačić-Lemi koji je došao dati izjavu o Tornadu za potrebe snimanja dokumentarnog filma o ratnim i poratnim zbivanjima u Zadru autora Branimira Kambera, uzeo je kavu i sjeo na istok Jazina prisjećajući se dana kada je predvodio Tornado i davao vjetar u leđa košarkašima Zadra. 

Milan Bačić Lemi (Foto: Branimir Kamber)

Pridružili su mu se spremačica i direktor KK Zadar, Željko Žilavec.

Tada je na suprotnu, zapadnu tribinu stiglo pet ljudi. Izvadili su mobilne telefone i počeli slikati dvoranu. Zatim su se spustili na teren i uljudno upitali "domaćine" smiju li se slikati na parketu.

- Tri su mlađa posjetitelja na sebi imali trenirke Igokee. Predstavili su se, rekli kako su čuli povijesne priče o Jazinama i atmosferi zadarskog hrama košarke i rekli kako nikad nisu imali priliku igrati u njima. Zamolili su me da ih fotografiram njihovim mobitelima za uspomenu. Namještali su se da se iza njih vidi slika Krešimira Ćosića. Šetali su po parketu puni poštovanja, oduševljenja. To se teško opisuje riječima. U pratnji igrača bio je pomoćni trener i fizioterapeut. Na kraju sam im rekao kako sam novi direktor kluba i ponudio bilo kakvu daljnju pomoć. Iznenadili su s- Zadržali smo se u kratko i ugodnom razgovoru, a ja sam u cijeloj situaciji propustio ih fotografirati svojim mobitelom, ispričao nam je Žilavec.

Željko Žilavec i Branimi Longin (Foto: Basketball.hr) 

Dečki su Jazine posjetili u jutarnjim satima, u slobodno vrijeme. Navečer su u Krešinom domu zaigrali protiv Zadra u okviru 7. kola ABA lige.

Nije ovo prvi puta da se Jazine hodočaste kao košarkaško svetište. U travnju ove godine s istim oduševljenjem i porivom posjetili su ih veterani Kraljeva. Domaćin im je bio legendarni zadarski igrač Petar Popović, podrijetlom iz Kraljeva.

- Nazvali su me čim su stigli i zamolili da ih odvedem do Jazina. Kao da su ušli u neko svetište. Ostali su bez daha, divili su se i stanju obnovljenog parketa i duhovima prošlosti. Fotografije su padale sa svih strana- Među njima je bio i dopredsjednik Košarkaškog Saveza Srbije Dušan Projović, opisao je susret s Kraljevčanima Popović.

I španjolski novinari Jose Manuel Puertas Garcia i Fran Fermoso svoj su boravak u Zadru tijekom Zadar Basketball Tournamenta začinili posjetom Jazinama. Onim Jazinama u kojima su igrali Krešo, Pino, Ari, Stojko, stariji i mlađi Popović, Kovačić, Rađa...Onim Jazinama u kojima su igrali i Jordan i Parker i Meneghin i Slavnić i Dalipagić ...Onim Jazinama u kojima je nevjerojatna atmosfera nosili igrače Zadra do pobjeda, a protivničke igrače i suce do viših razina...

- Osjećam se privilegirano jer sam stavio svoje noge na parket dvorane Jazine. Moja turistička posjeta Zadru s Franom Fermosom nije bila uobičajena. Željeli smo posjetiti hram košarke. teren na kojem je Zadar godinama igrao košarku. Nisam mogao ni zamisliti kakav će to doživljaj biti. Više od sat vremena svaki smo trenutak udisali košarku. Preplave te osjećaji. Stari parket, krilatica "Bog je stvorija čovika, a Zadar košarku"  velika slika velikog Krešimira Ćosića...Dvorana, kao da je od Boga svemogućega. Mjesto sjećanja na zlatna vremena i ona manje dobra u gradu u kojem ti je košarka upisana u DNK od rođenja, napisao je na svom Facebook profilu Peurtas Garcia.

Foto: Jose Manuel Puertas Garcia