Europa i Svijet
VIDEO: Je li Aito pogriješio?

VIDEO: Je li Aito pogriješio?

Autor: Branko Tabak

Obilje uzbuđenja na euroligaškim parketima.

Finalisti Zadar Basketball Tournamenta Anadolu Efes i Alba Berlin ogledali su se u petak navečer u drugom kolu Eurolige. I ovoga puta slavio je turski prvak, ali kudikamo teže nego u Zadru. U pripremnom susretu bilo je 92-74 za Anadolu, a u utakmici za bodove 106-105 i to tek nakon produžetka.

Tijekom cijelog susreta niti jedna momčad se nije odvojila na više od pet poena prednosti. U produžetak se ušlo s rezultatom 95-95. U tri je navrata u tih 5 minuta Efes imao +5, no u završnih 27 sekundi se ušlo s minimalnom prednošću domaćina 106-105. Turska momčad je imala napad, a trener gostiju Aito Reneses se odlučio braniti bez prekršaja, čime je ugurao svoju momčad u vremenski klinč. Shane Larkin je uputio šut za tri poena, promašio, no Alba nije imala dovoljno vremena za kreaciju novog napada na protivnički koš i slavlje domaćina je moglo početi.


Larkin je postigao 26 poena uz 5 skokova i 5 asistencija. Vasilije Micić je uz 23 poena imao čak 13 asistencija. U redovima Bayerna Rokas Giedraitis je bio najefikasniji strijelac s 21 poenom.

Sjajno otvaranje Eurolige ima i momčad Himkija koja je na zadarskom turniru osvojila posljednje mjesto. Rimas Kurtinaitis očito je znao kako naštimati formu svojih igrača. Nakon pobjede nad Maccabijem Moskovljani su bili bolji i od Perasovićeve Baskonije 79-76. Pobjeda Himkija niti jednog trenutka nije bila ugrožena iako je konačni rezultat završio na jedan posjed lopte. Već u prvoj četvrtini domaćini su stekli 10 poena prednosti i uspješno tu zalihu koristi do kraja susreta. Prednost je rasla do 16 (39-23) i spuštala se do samo poena viška (45-45), no u završnici treće četvrtine Himi se ponovno odvojio i mirno priveo utakmicu kraju. Alexei Shved je s 21 poenom i 8 asistencija bio prvo ime susreta.


Uzbudljivo je bilo i u Milanu gdje je Olimpija nadigrala Žalgirisa 85-81. Ključnom se pokazala prva četvrtina koju su domaćini dobili 23-7. Žalgiris se u završnici prišuljao do 83-81, no Sergio Rodriguez je s linije slobodnih bacanja potvrdio pobjedu Milaneza. Rodriguez je sa 17 poena i 6 asistencija bio najbolji igrač domaće momčadi. Kod Žalgirisa Thomas Walkup je zabio 24.


Dvije su utakmice donijele manje uzbuđenja. Barcelona je kao gost slavila kod Zenita 63-87, Domaćinima je nakon tri izjednačene četvrtine u zadnjoj nestalo goriva, izgubili su je 7-28 i na kraju doživjeli uvjerljiv poraz. Ante Tomić je u pobjedi sudjelovao s 4 poena i 3 skoka.


Olympiacos je na svom parketu s 89-63 pobijedio Valenciju. Presudna je bila druga četvrtina koju su Grci dobili 23-8. Nikola Milutinov je uz 17 poena imao 14 skokova. Isti broj poena ubacio je i Vassilis Spanoulis (uz 6 asistencija).