Hrvatska
Regija
Uz novo lice Zadrani kreću po prekid crnog niza

Uz novo lice Zadrani kreću po prekid crnog niza

Autor: Paulo Sarić

Je li došlo vrijeme za prvu pobjedu u Laktašima?

Nakon prve četiri utakmice ABA lige samo dvije momčadi još uvijek nisu okusile slast pobjede. Od večeras tome više neće biti tako. Ne bavimo se, jasno, gatanjem, već nam nedjelja donosi sraz jedinih „suhih“ momčadi u regionalnom natjecanju - Igokee i Zadra. Slab ulazak u sezonu, kao to obično biva na brdovitom Balkanu, glavom su prvi platili treneri Ante Nazor i Marko Barać, koji je u odsutnosti Aleksandra Trifunovića vodio 'Igose' na početku sezone, pa će današnji okršaj biti prilika Danijelu Jusupu i Draganu Bajiću za relativno čist početak.

Nakon četiri kola ništa još nije izgubljeno, no obje momčadi će morati pružiti puno bolje partije od prikazanih misle li ostati među regionalnom elitom. To se prije svega odnosi na Zadrane koji su puno lakše prosipali bodove od bosanskohercegovačkog sastava. Banjalučani su dva susreta izgubili na 'jednu loptu', a dobar su otpor pružili i FMP-u kojemu su prošli ponedjeljak „bili na repu“ sve do posljednje dvije minute.

Igokea, kao i naša momčad, još uvijek traži prvu pobjedu u ABA ligi. Nadam se da će od danas krenuti naš pozitivan niz i da ćemo ih stavit na čekanje što se tiče njihove prve pobjede u regionalnoj ligi – izjavio je u najavi današnjeg susreta kapetan Zadra Ive Ivanov i upozorio – definitivno su kvalitetna momčad s kvalitetnim pojedincima i ne čeka nas nimalo lagan zadatak. Znam da ćemo se dobro pripremiti i dati sve od sebe da pobijedimo, što bi nam, u ovom trenutku, bilo jako važno pred nastavak sezone. Nadam se da s prvom pobjedom krećemo na put prema nekim višim stazama.

FOTO: KK Budućnost VOLI

Kako bi to postigli Dalmatinci trebaju popraviti dosta toga. Trener Jusup je nakon pobjede protiv Alkara u HT Premijer ligi ponovno prokazao slabu fizičku pripremu kao jedan od glavnih krivaca za loše rezultate. Nije to njegove momke koštalo protiv Sinjana, no uz dužno poštovanje, kvaliteta košarke i ritam igre u hrvatskom prvenstvu ozbiljnim momčadima, ili barem onima koje to žele, a s obzirom na količinu utrošenog javnog novca i trebaju biti, već godinama ne služe kao lakmus papir.

No, čak i u takvoj konkurenciji problemi su izišli na vidjelo.

Igračima još uvijek pokušavam usaditi naviku trčanja. Kada uhvatimo loptu treba nam previše vremena da krenemo naprijed. To ne mora nužno biti stvar snage, već i navike, i to se može promijeniti napornim radom i treningom. Kada to dobijemo, onda će biti laganih poena, i onda će se - igrati košarka. Da bismo došli na razinu koja nam je potrebna, trebat će dosta vremena. Zato smo i angažirali nove ljude. Mislim da bi nam dva nova kondicijska treninga, uz pokoju 'superkompenzaciju', trebali donijeti prve plodove. Možda već krajem drugog tjedna – otkrio je trener Jusup i podvukao – to su stvari koje se rade u osmom i devetom mjesecu i sada ih je izuzetno komplicirano nadoknađivati. Moramo gađati utakmice i ulaziti u njih 'u fullu', iz napornih treninga.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

U nezavidnom trenažnom procesu u kojemu dizanje fizičke spreme treba uskladiti s osvježavanjem igrača za utakmice, pred Igokeu je naglasak - stavljen na taktiku.

Zadar treba učiniti sve da dođe do pobjede!

Svaka utakmica nam je kvalifikacijska i sad nećemo čačkati – kazao je Jusup i nastavio – u svaku utakmicu moramo ući maksimalno koncentrirano i dati sve od sebe. To nam je obaveza. Hoće li to biti dovoljno, to ćemo vidjeti... Oni su doveli još jednog stranca, Mikea Greena, koji je iskusan igrač na poziciji 'playmakera'. Imaju četiri Amerikance što pokazuje da se radi o iskusnoj momčadi te nam sigurno neće biti lako. Međutim, mi se ne smijemo time opterećivati. Moramo gledat samo sebe i dati svoj maksimum. S obzirom na to koliko smo imali vremena, pripremili smo se u jednom određenom, defanzivnom, dijelu, a pred samu utakmicu ćemo razgovarati malo o napadu. Imamo dovoljno vremena.

Utakmica se igra u nedjelju s počekom u 20 sati u dvorani Laktaši.