Hrvatska
VIDEO: Je li Zabok 'pokraden' protiv Cedevite ili samo oštećen? Ili niti jedno od to dvoje…

VIDEO: Je li Zabok 'pokraden' protiv Cedevite ili samo oštećen? Ili niti jedno od to dvoje…

Autor: Paulo Sarić

Procijenite sami…

Nedjeljni je susret petog kola HT Premijer lige između Cedevite i Zaboka podigao dosta bure. Ne zbog toga što su Zagrepčani umalo ispustili plus 14 i na jedvite jade dobili prijateljski klub iz Zaboka, već zbog načina na koji su to uradili.

Gostima su smetala dva nedosuđena zadnja polja domaćih igrača, posljedična tehnička njihovog trenera Ivana Tomasa, kao i udarac laktom Tonija Perkovića u glavu Krešimira Radovčića radi kojeg je mladi Šibenčanin morao propustiti samu završnicu utakmice.

Ali najviše je pozornosti privukla tehnička pogreška dosuđena Antoniju Črnjeviću tri sekunde prije kraja pri rezultatu 77-77 koja je prelomila utakmicu.

Krenimo redom…

Pri vodstvu domaćina 75-67 Domagoj Bošnjak je bio u borbi s Ivanom Baturom i, kako snimka pokazuje, zadnji dirao loptu koja je pala u zadnje polje odakle ju je bivši igrač Zadra i Cibone pokupio i nastavio napad svoje momčadi. Iako je situacija na prvi pogled bila dvojbena bez sumnje se, i prema samoj rotaciji lopte, može kazati da je Hercegovac uistinu zadnji dirao loptu koja je trebala biti oduzeta Cedeviti i dana Zaboku. Tog je mišljenja bio i trener Tomas koji je reagirao na sudačku pogrešku i zaradio tehničku pogrešku.

FOTO: KK Cedevita Facebook

Lopta je uistinu trebala biti za Zabok. Pogreška prva.

No, kada su već suci propustili dosuditi zadnje polje, s pravom su dali tehničku treneru Tomasu koji je, razumljivo, preemotivno shvatio sudački propust.

Druga dvojbena situacija dogodila se minutu i pet sekundi prije kraja pri vodstvu zagrebačkog sastava 76-72. I ponovno su suci pogriješili. Perković je bez dileme, i na prvo gledanje, stupio u zadnje polje. Trener Tomas ponovno se bunio, ponovno s pravom, no ovaj put nije prešao granicu pa nove tehničke nije bilo. Pogreška druga.

Treća dvojbena situacija je lakat u glavu Radovčića 50 sekundi prije kraja. Do kontakta je nedvojbeno došlo, no dojam je da se on dogodio u borbi za loptu i da namjere nije bilo.

I sada dolazimo do onoga ključnoga.

Pri rezultati 77-77 3,4 sekunde prije kraja Črnjevića je ponijelo te je pola metra iza linije branio ubacivanje Cedevite. I dobio tehničku. Prema novim pravilima opravdano.


Pojedinci su pritom bili mišljenja da se moglo i zažmiriti na jedno oko i ne dosuditi tehnička, no u državi u kojoj se sva pravila koja se kršiti mogu i krše, a ona koja ne mogu savijaju, poštivanje pravila teško može biti loša stvar. Uostalom, kako je Đole Balašević davno napisao:

„jer ćud je ćud, a sud je sud…
 …tu su paragrafi pa zagrabi
 nek' isto je i đavolu i đakonu…“

Na koncu ispada da su dvije odluke sudaca bile pogrešne, a tri opravdane. Uzmemo li u obzir da tehničke trenera Tomasa ne bi bilo da suci donijeli ispravnu odluku onda je omjer 2-2.

Suci su u dva navrata napravili pogreške, dok su onu ključnu situaciju presudili prema pravilima.

Ali lako je raditi analize putem video snimke. Uživo… uživo je druga stvar.

Za kraj:

„Ne pitaj šta bi sad bilo kad bi se ponovo zbilo,
 ne pitaj da li se kajem jer jed je jed, a red je red…“.