Hrvatska
Jedan od najjačih omladinskih turnira pripao Cedeviti i Zadru, Hrvati odnijeli sva priznanja

Jedan od najjačih omladinskih turnira pripao Cedeviti i Zadru, Hrvati odnijeli sva priznanja

Autor: Paulo Sarić

Turnir „Denis Špika“ već je godinama dobar pokazatelj promjena u omladinskoj košarci preko ljeta.

U nedjelju je završeno 22. izdanje memorijalnog košarkaškog turnira „Denis Špika“. U Zadru se proteklih nekoliko dana okupilo osam juniorskih i šest kadetskih momčadi koje su pred početak nove sezone odmjerile snage i pokazale talent kojim raspolaže hrvatska košarka. U snažnoj konkurenciji koju su predvodili polufinalisti prošlosezonske kadetske i juniorske završnice, zlatom su se okitili kadeti Zadra i juniori Cedevite koji su u finalima nadvisili vršnjake iz Splita i Olimpije.

Ovosezonsko, 22. izdanje turnira „Denis Špika“ iznjedrilo je jedno od najkvalitetnijih natjecanja za mlađe dobne kategorije na prostoru Republike Hrvatske. Očekujem da ćemo tako nastaviti i dogodine i okupiti kremu kako hrvatske tako i košarke susjednih zemalja. Turnir je ujedno i dobra prilika da treneri vide koji mladi igrači mogu participirati u seniorskoj košarci – izjavio je Mirko Jošić, predsjednik KK Sonik Puntamika i jedan od najzaslužnijih za festival košarke koji se proteklih dana održavao u Donatovom gradu.

Prvo izdanje održano je u pretkadetskoj kategoriji davne 1998. godine u Mocirama, kada su mladići iz tadašnje Union Olimpije pobijedili vršnjake iz Borika čiji su dres nosili Luka Žorić, Ive Ivanov i sadašnji trener kadeta KK Zadar Marko Selin.

Turnir se godinama održavao krajem svibnja ili početkom lipnja, no prije par godina termin je promijenjen, što je, pokazat će se – bio pun pogodak.

 Uvidjeli smo da je organiziranje natjecanja pred početak ljeta nedostatak i da momčadi radi reprezentativnih ili školskih obveza svojih ponajboljih igrača ne dolaze u najjačem sastavu. Stoga smo donijeli odluku da se turnir održi kao uvertira u sezonu. Povukli smo pravi potez. Momčadi dolaze kompletne i pokazuju ono najbolje što znaju – dodao je Jošić.

FOTO: Šime Zelić

Tijekom 22 godine brojni su reprezentativci i euroligaški igrači nastupali na turniru dajući mu poseban štih i kvalitetu kakvom se može podičiti mali broj omladinskih natjecanja. No, rijetki su „preživjeli“ i sudjelovali i na prvom i na ovogodišnjem izdanju. Uz jednog od začetnika ideje, sportskog direktora Sonika Peru Perića, dugovječnost je i pokazao Marko Selin koji je svoju momčad ove godine doveo do zlata, u finalu uvjerljivo svladavši splitske 'Žute' rezultatom 93-64.

Teško je biti nezadovoljan kada osvojiš prvo mjesto, ali kao što uvijek govorim - rezultat stvarno ne bi trebao biti bitan u mlađim kategorijama. Dečki su se sportski ponašali, pokazali su odličnu igru i na kraju smo zasluženo osvojili turnir – kazao je Selin koji se prisjetio i prvog izdanja turnira – već sam dovoljno star da sam sudjelovao i na prvom i na 22. izdanju turnira. Na prvome kao igrač, a zadnjih pet-šest godina kao trener. Organizacija je poslovično dobra, a momčadi su ponajbolje u regiji. Organizatorima svaka čast i nadam se da će se turnir u ovom obliku nastaviti održavati i narednih godina.

Uvjerljivo osvajanje naslova pokazatelj je dobrog rada u dalmatinskom klubu koji je ovo ljeto proveo temeljitu selekciju u omladinskom pogonu.

Generacija 2003. godište ima dosta potencijala te smo se već prošle sezone dogovorili da će oni nastupati i u kadetskoj i juniorskoj selekciji te će u obje biti nositelji igre. Planiramo im osigurati veliki broj kvalitetnih i jakih utakmica. Mislim da je to jedini put da se mladi igrači razviju na pravi način.

U juniorskom finalu smo gledali obračun dviju sestrinskih momčadi. Cedevita protiv Cedevite. Pobjedu su odnijeli Zagrepčani koji su odbili sve napade kolega iz 'Dežele' i na krilima trojca Bošnjak-Parlov-Gatarić došli do slatkog trijumfa.

Osvajanje turnira je dokaz dobrog rada. Ovo su sve momci koji su s nama bili i prošle godine, većinom u juniorskoj i dijelom u kadetskoj selekciji. Zadovoljan sam uspjehom i nadam se da će ovo biti putokaz za nastavak sezone – rekao je trener pobjedničke momčadi Marko Trninić koji je imao samo riječi hvale za organizaciju – turnir je bio jako kvalitetan. Neke momčadi nisu došle kompletne, odnosno došle su pomlađene, ali sve četiri utakmice su bile na vrlo visokoj razini, pri čemu smo pokazali dominantnu igru.

Sva četiri individualna priznanja ostala su u Hrvatskoj. Najbolji kadet bio je Domagoj Horvat iz Zadra, dok je najbolji strijelac u kadetskoj konkurenciji bio mladi igrač Sonik Puntamike David Pavin.

U juniorskoj konkurenciji Matej Bošnjak je dominantnom igrom u finalu odnio titulu najkorisnijeg igrača, dok je najbolji strijelac bio njegov kolega s druge strane Save, Cibonaš Noa Svoboda.


NAJBOLJA PETORKA U KADETSKOJ KONKURENCIJI:

Domagoj Horvat (KK Zadar)
David Pavin (KK Sonik Puntamika)
Marko Vučić (KK Cibona)
Antonio Šantić (KK Split)
Ante Beljan (KK Zadar)

NAJBOLJA PETORKA U JUNIORSKOJ KONKURENCIJI:

Roko Gizdavčić (KK Split)
Renato Serdarušić (KK Cedevita junior)
Miha Cerkvenik (KK Cedevita Olimpija)
Šime Keserović (KK Sonik Puntamika)
Matej Bošnjak (KK Cedevita junior)

FINALE, kadeti:

Zadar – Split 93:64 (26:16, 27:14, 19:20, 21:14)

Zadar: Zagoršak 4, Viduka, Horvat 17, Klarica 18, Sikirić 6, Klimotowicz, Klarić 3, Karamarko 3, Modrić, Vujičić 6, Matulina 13, Beljan 15, Dević Obradović 6. Trener: Selin
Split: Lisica 11, Mamić 1, Alfirević 8, Zebić 5, Šantić 17, Bošnjak, Tomić 3, Ujević, Bulić, Dubravčić 10, Prug 9, Sunara. Trener: Subotić.

FINALE, juniori:

Cedevita Junior – Cedevita Olimpija 88:72 (25:26, 25:14, 15:23, 23:9)

Cedevita Junior: Gatarić 14, Rašić, Serdarušić 9, Pavičić 14, Lukačić 8, Kučić, B.Strunjak, Bošnjak 23, Parlov 15, V.Strunjak, Badžim, Kramarić. Trener: Trninić
Cedevita Olimpija: Daneu, Crkvenik 16, Jurkovič 6, Sytnikov, Sagadin 6, Malovčič 14, Fajfar 4, Klavžar 6, Babšek Vrečko 7, Bašič 13. Trener: Fijavž.