Intervjui
Jerebko: Volio bih da i u Švedskoj ima novinara koji se zanimaju košarku kao vi u Hrvatskoj

Jerebko: Volio bih da i u Švedskoj ima novinara koji se zanimaju košarku kao vi u Hrvatskoj

Brzopotezni intervju s igračem Himkija koji je proteklih 10 sezona igrao u NBA ligi.

Jedna od najvećih zvijezda ovogodišnjeg Zadar Basketball Toutnamenta je svakako i najveći švedski košarkaš ikad, Jonas Jerebko. Novopridošli igrač Himkija zbog laganog istegnuća Ahilove tetive nije zaigrao na otvaranju turnira protiv domaćina Zadra. 

Ozljeda mu nije pokvarila raspoloženje te je iznimno ljubazno pristao na kratki intervju za Basketball.hr. 

Jonas, koji su vam prvi dojmovi o Hrvatskoj? Jeste li već bili ovdje?

 Znam da je Hrvatska zemlja s bogatom košarkaškom tradicijom. U Hrvatskoj sam bio jednom. Prije 16 godina kao 16-godišnjak sam s roditeljima bio na odmoru u Puli. 

Jeste li kao klinac imali nekog uzora s ovih područja?

Na žalost odrastajući u Švedskoj nisam imao priliku gledati košarku nigdje. Šveđani su ludi za hokejem, nogometom i rukometom, dok je košarka tamo definitivno u drugom planu.

Kad ste spomenuli nogomet, jeste li upoznali Zlatana Ibrahimovića?

Nisam imao priliku. Kad sam bio rookie u Detroit Pistonsima razmijenili smo dresove, no zasad - ne. 

Znate li da je Zlatanova majka rođena nedaleko od Zadra?

Nisam znao. No, Zlatan je legenda. U Švedskoj on ima status koji u SAD ima npr jedan Steph Curry

Je li vaš dolazak u Rusiju konačan povratak u Europu ili imate ambicija vratiti se u NBA?

Za mene je NBA završena priča. U najjačoj ligi svijeta proveo sam 10 godina i vrijeme je za nove izazove. U NBA sam uvijek bio igrač zadatka. Želim ponovo u potpunosti uživati u košarci.  Pokazati što sve mogu i znam. Sudjelovati više u igri, a ne da se ona bazira na rađenju blokova i čekanju u kutu na povratnu loptu. Stigao sam u vrlo jaku momčad s velikim ambicijama.  A i dodatni veliki plus je da sam mnogo bliže domu i obitelji.

U NBA ste krenuli u Pistonsima,  postali popularni u Celticsima i završili priču u Warriorsima...

U Celticsima smo imali sjajnu kemiju. Stigao sam tamo s Isaiahom Thomasom i Luigi Datomeom. Bilo je posebno igrati u momčadi s takvom tradicijom. Pred legendama poput Billa Russella i Toma Heinsohna. Mnogi su nas podcjenivali, no bili smo fajteri i napravili odlične rezultate. U Warriorsima su nas ozljede zaustavile na putu do naslova. Glavna razlika u odnosu na Boston bili su navijači. U zadnjih par godina navijači Warriorsa bili su naučeni na uspijehe i usudio bi se reći da su malo razmaženi.

Puno se govorilo i pisalo o problemima u svlačionici Warriorsa, posebno sukobu Kevina Duranta i Draymonda Greena. Koliko je to bilo stvarno?

Mediji tu jako napuhuju stvari. Neke stvari se izreknu u žaru borbe i kasnije to mediji podignu na novu razinu. Igranjem u vrhunskoj momčadi poput Golden State Warriorsa vi ste uvijek pod povećalom. Taj aspekt NBA lige definitivno će mi najmanje nedostajati.

Razgovor u opuštenoj atmosferi prekinut je Jonasovim pozivom na trening. Nakon naše zahvale za odvojeno vrijeme i fotografije za uspomenu, JerJonas je koliko u šali toliko vjerojatno i ozbiljno rekao da mu je bilo drago i da bi volio da i u Švedskoj ima novinara koji se zanimaju za to. Profesionalac od glave do pete i iznimno ljubazan sugovornik.  Nadamo se ne i posljednji put gost u Zadru.