Kolumne
Jesu li i Warriorsi svi odreda kockari ili je nešto trulo u sustavima igre naših klubova?

Jesu li i Warriorsi svi odreda kockari ili je nešto trulo u sustavima igre naših klubova?

Košarkaški publicist, autor knjiga 'Dražen - Godine zmaja' i 'Most generacija' Marjan Crnogaj u svojoj kolumni komentira igru Lovre Bašića.

Jeste li vidjeli Lovru Bašića iz Zadra, jeste li prepoznali u njemu nešto 'curryevskog', jeste li prepoznali u njemu igrača s 'praćkom' koji bi mogao biti budući play reprezentacije Hrvatske, jeste li prepoznali u njemu igrača koji bi napokon mogao biti uvod u prijeko potrebnu NBA tranziciju košarke izmučene orijentacijom na produkciju visokih igrača? Ja jesam. Ako vi slučajno niste raspitajte se, pogledajte video, statistike. Da, bezobrazan je, divlji, neobuzdan i za svog trenera. Ali, Yes he can!


Kaže Aramis Naglić na time-outu dvije minute prije kraja utakmice Zadar-Cibona: 'Umjesto da igraš pick ti pucaš s osam metara...' Pa Golden State Warriorsi pucaju svaki drugi napad!

Štoviše Naglić je nakon susreta otišao i korak dalje u službenoj analizi:

"Lovre je kockar! On ide od genijalnosti do poteza koji te ubiju. Znate i sami da smo deficitarni na tim pozicijama. U završnici smo se približili, no jedan glupi šut s deset metara i promašen kontranapad su nas koštali i potvrdili nesigurnost momčadi koja nije znala prelomiti susret na svoju stranu."

Ovdje je samo pitanje kako gledate na košarku. Jesu li onda i Warriorsi svi odreda kockari ili je nešto trulo u sustavima igre naših klubova i nešto treba mijenjati?!? Ako niste evidentirali i Mislav Brzoja je imao na trećoj utakmici polufinale serije jednu brzu tricu s 9 metara, a i Marko Tomas i Marin Rozić su se okušali u disciplini kad su osjetili što donosi budućnost.

Bašić, za razliku od velikih zadarskih tzv. tweenera - šutera u tijelu playa (Marko Popović, Rok Stipčević) ima i poneki centimetar više, bolje fizikalije, masu, akceleraciju te, čini mi se, bolji rad nogu u obrani, pa i act - kad treba, zna kako i gdje pasti.


Da - promašio je dva ključna bacanja, da - primio je tricu u facu od Tomasa, da - Žorić ga je zalijepio u tablu. Ali nije prestao napadati, šutirati i da je imao 1-11 ili 2-22 nastavio bi šutirati. To je odlika samo velikih igrača, pobjednika.

Košarka jednostavno nije sterilna! On ima muda! Kod pravog trenera, npr. Željka Obradovića ili Dude Ivkovića, bio bi izbrušen, stavljen u sustav...Ok, ne bi zabijao kao u Warriorsima, ali bi imao ovlasti uzeti šut za utakmicu. Ovi ga naši treneri guraju u nekakav nametnuti začahureni okvir unutar naše košarke, a koji se presporo mijenja...Curry i Warriorsi su unijeli pravu revoluciju u košarku. Pozicija centra se lagano gubi, igra se otvoreni small-ball, puca se bez previše razmišljanja s 8-9 metara. To ili imaš ili nemaš. A sve to smo započeli mi još sredinom 1980-tih, a sad to ne znamo kapitalizirati.

Da je zabio one 2-3 trice u Zagrebu ili u Zadru vjerojatno bi sad rezultat bio drugačiji. I ne samo to, nego bi rasturio sve te komercijalno-posredničke sheme koje nas godinama sputavaju i drže 'ovisnicima' o košarci upitne kvalitete...


Ja, i ne samo ja, bi radije platili da gledamo Bašića nego Luku Žorića i Marka Tomasa po stoti puta. Oni su imali i iskoristili svoju šansu. Vrijeme im je za mirovinu.