Hrvatska
Regija
Jesu li Zadrani shvatili poruku Roka Stipčevića?

Jesu li Zadrani shvatili poruku Roka Stipčevića?

Autor: Branko Tabak

U 3. kolu ABA lige Krka je bila bolja od Zadra na Višnjiku (70-73)

Kada KK Zadar pet sezona zaredom ne uspijeva pobijediti Krku na svom parketu, onda problem nije u slobodnim bacanjima koje su Zadrani bolje promašivali nego pogađali, igračima koji nisu u stanju trenerske upute preslikati na parket, izgled rostera i njegovi slagači, američkim pojačanjima koja to nisu...

Problem je dublji i širi. Problem je način vođenja i upravljanja klubom, izostanak višegodišnjeg plana rada, adresa i pozicija s koje se vuku ključni potezi...

Niti je problem bio Ante Nazor koji je prošle godine dobio otkaz nakon skora 0-3, niti je problem Danijel Jusup koji je 'težak lik' i koji kao takav nije imao podršku igrača u svlačionici, niti je problem Veljko Mršić koji nije pogodio s niti jednim pojačanjem.

Da ne idemo malo dalje u prošlost, recimo, do Aramisa Naglića. Zadar tako vješto ruši mostove, tako se lako rješava vrijednih, odgovornih i kvalitetnih ljudi, bilo igrača, bilo trenera da u svakome od njih izazove snažan motiv kada se nađu na suprotnoj strani. Kod Roka Sipčevića, na primjer.

Po jednostavnoj matematičkoj računici Stipčević je možda i skuplji od najskupljeg igrača Zadra, kako je to uoči sezone rekao trener Zadra (u samoizolaciji) Veljko Mršić. Krki je taj skupi Rok u Krešinoj dvorani donio pobjedu, moguće i vrijednu ostanka. Možda je skuplji od Gallowaya, Workua i Bursaća zajedno, ali je i dao Krki više nego oni Zadru zajedno. Što kažete na takvu računicu?

Možemo mi kartice i kartice teksta pisati o padu u igri koji u odnosu na prošlosezonsku prezentaciju prikazuju Vuković, Mavra i Gilbert, koji bi trebali biti nositelji igre Mršićevog Zadra ili o dvojbenosti odluke da dvojica igrača koji u velikoj mjeri participiraju u igri mijenjaju tehniku šuta (Gilbert i Brala) ili o ništavnom doprinosu dovedenih pojačanja...

No, problem nisu niti igrači, niti njihova forma, niti struka... Problem je politika koja je u svoje ralje ubacila KK Zadar i koja se jednim potezom ruke rješava stručnih kadrova koji, njima laicima, pokušavaju sugerirati kako se neke stvari u košarci rješavaju, kada već ne žele košarku prepuste košarkašima.

Broj upisane djece u košarku u gradu košarke je u drastičnom padu, nogomet je odavno ispred, atletika je tu negdje, rukomet snažno grabi, odbojka i vaterpolo uzimaju svoj dio kolača...

Ozbiljan klub krenuo bi nakon večerašnjeg poraza od Krke upravo od ovog problema. No, dovođenje još nekoliko pojačanja i otkazi trenerima u Zadru su prihvatljivija rješenja, makar i sljedeće sezone, ostane li se u ligi, skromna Krka išamarala Zadar na Višnjiku.

Rok Stipčević je jedan od mnogih, bivših ili neprepoznatih, igrača Zadra koji je Zadranima pokazao put kojim trebaju ići. Bolno, ali zorno. Izdanak zadarske škole košarke, u poznim košarkaškim godinama, svojom je igrom i nadahnućem pokazao ljudima koji vode Zadar gdje griješe. 

Jesu li Zadrani shvatili poruku?