Hrvatska
Joke Vranković: Premijer i Prva muška liga razvijaju 72, a ABA liga 3 hrvatska igrača

Joke Vranković: Premijer i Prva muška liga razvijaju 72, a ABA liga 3 hrvatska igrača

HKS predstavio planove za nadolazeće razdoblje i prezentirao nadolazeće projekte.

U solinskom hotelu President tijekom Završnice Kupa Krešimira Ćosića održana je interaktivna prezentacija HKS-a. Naime, nakon godinu dana, kada je rad Saveza po prvi put predstavljen putem svojevrsne tribine, vodstvo HKS-a je iskoristilo ovu priliku da prezentira ostvarene projekte te javno predstavi planove za nadolazeće razdoblje.

Glavni tajnik Saveza Josip Vranković spomenuo je mnoge projekte koju su idejno i materijalno zaživjeli u posljednje dvije godine: novi koncept HT Premijer lige s ciljem osnaženja domaće lige, zatim stvaranje Prve muške i Jeidnstvene kadetske lige, završnice PH mlađih kategorija na jednom mjestu, PH u mini košarci, košarkaški kamp, 3x3 turniri, pokrenuta TV emisija Hrvatska košarka, kao i općenito povećanje broja prijenosa utakmica te novi koncept Završnog turnira Kupa. Posebno je istaknuo individualni program rada s mlađim reprezentativnim kategorijama u kojem se u redovnim vremenskim razmacima radi s reprezentativnim kandidatima na nov, njima osobno prilagođen način. 

Kao značajan podatak, izdvojen je broj mladih igrača koji participiraju u hrvatskim natjecanjima: u HT Premijer i Prvoj muškoj ligi na listi se nalazi ukupno 190 igrađa mlađih od 21 godinu, 130 ih ima aktivnu minutažu, a čak ih 72 igra prosječno više od 10 minuta po utakmici. Usporedno, u regionalnoj ligi se s više od 10 minuta razvija tek 3 mlada hrvatska igrača.

Predsjednik Stručnog savjeta Dino Rađa je zajedno s instruktorom Saveza Mladenom Erjavcem pobliže opisao principe rada s mlađim reprezentacijama, zorno i korak po korak prikazavši detalje putem video materijala, kao i usporedbe s drugim selekcijama.

 Dino Radja prezentacija.jpg


Predstavnici medija mogli su prvi puta vidjeti i potpuno nov program, bazu podataka reprezentativaca i reprezentativki napravljenu posebno za HKS u kojoj će se pratiti svaki trening kvalitativno i kvantitativno. Pratit će se i eventualne ozljede, upisivati testiranja, individualni izvještaji, ali i unositi video snimke treninga i utakmica te će se moći iščitavati sumarni pokazatelji.