Europa i Svijet
Još jedan otkaz

Još jedan otkaz

Autor: Paulo Sarić

Kakvo ćemo Europsko prvenstvo gledati?

Vjerojatno najbolji košarkaš s turskim državljanstvom Ersan Ilyasova jučer je izdao priopćenje u kojemu je obznanio da neće nastupiti za svoju reprezentaciju na ovogodišnjem EuroBasketu koji se, među ostalim, održava upravo u Turskoj.

Iako se očekivalo da će krilni igrač uzbekistanskog podrijetla predvoditi tursku reprezentaciju, pogotovo nakon što je prije desetak dana potpisao novi ugovor s Atlanta Hawksima, jučer je objasnio da je iscrpljen nakon naporne sezone i da mu treba odmor.

- Još od 2006. godine sam ponosno igrao za reprezentaciju i imao uspjeha zajedno sa suigračima. Ipak, ove godine sam imao vrlo napornu sezonu protkanu s puno nesigurnosti. Nisam u mogućnosti doprinijeti ni fizički niti psihički našoj reprezentaciji. Posljednjih sam mjeseci često razgovarao s ljudima iz košarkaške federacije o mogućnosti da propustim ovo natjecanje i na kraju moram reći da neću nastupiti za Tursku ovo ljeto – kazao je 30-godišnji krilni centar.

Ilyasova je prošle godine igrao za čak tri momčadi. Sezonu je započeo u Oklahomi koja ga je nakon samo tri utakmice zamijenila u Philadelphiju. Igrajući zajedno s našim Darijom Šarićem turski je košarkaš pružao ponajbolje partije u karijeri zabijajući 14.8 koševa u prosjeku i hvatajući gotovo šest skokova. Ipak, krajem veljače još je jednom promijenio sredinu i preselio se u Atlantu s kojom je nakon nekoliko tjedana pregovora produžio ugovor.


Turska se tako našla u velikim problemima jer je ostala bez dvojice nominalno najboljih igrača. Naime, zbog političkih razloga i neslaganja s politikom predsjednika Erdoğana već je ranije bilo poznato da Enesa Kantera nećemo gledati u turskome dresu.

Ovo je drugi otkaz velikog igrača u posljednjih nekoliko dana. Posjetimo, prije dva dana je istu stvar napravila i zvijezda Češke Jan Vesely koji je u obrazloženju svoje odluke također naveo dugu i napornu sezonu, ali je tome nadodao i da se nedavno oženio te da mu glava i srce jednostavno ne bi bili s reprezentacijom.