Intervjui
Još uvijek nas boli odluka o poništavanju sezone, donesena je prerano

Još uvijek nas boli odluka o poništavanju sezone, donesena je prerano

Bosco je klub s najboljim uvjetima u Zagrebu iza Cibone i koji uživa podršku Grada.

Tri tjedna od odluke o poništenju sezone razgovarali smo s direktorom Bosca Goranom Perićem koji i dalje ne skriva nezadovoljstvo odlukom da slijedeće sezone neće imati mogućnost igrati u elitnom rangu naše košarke.

 ”Teško se pomiriti s činjenicom da se sezona nije uspijela privesti kraju. I dalje smatramo da je odluka donešena prerano i bez suglasnosti klubova koji bi trebali oživjeti košarku. Odluka koja je donešena nije dobra za nas i to je ono što nas boli. Mi imamo 9 igrača s potpisanim ugovorima i slijedeće sezone ukoliko bi bili članovi HT Premijer lige” - ističe Perić i naglašava kako klub ima dvije opcije za slijedeću sezonu.

- Prva je ukoliko u slučaju neke reorganizacije dobijemo poziv za HT Premijer ligu, za što mi imamo svu potrebnu infrastrukturu, onda bi imali kostur momčadi za novu sezonu, a druga je ukoliko ostanemo u Prvoj ligi onda bi pomladili ekipu i vidjeli u kojem smjeru možemo ići dalje poslije ove krize.

Mnogi klubovi su raskinuli ugovore s igračima s 1.travnja nakon odluke HKS-a.

- To smo i mi napravili s uvjetom da ukoliko se dogodi situacija da igramo HT Premijer ligu onda bi svi bili aktivirani. U drugom slučaju nećemo sputavati igrače koji su ambiciozni, da ostanu igrati u Prvoj ligi.

Sezona je za Bosco bila prilično turbulentna u kojoj su se čak tri puta izmjenjivali treneri.

-  Na početku sezone u suradnji s Cibonom i njenim mladim igračima mi smo htjeli napraviti što bolji rezultat i onda se za Novu godinu još pojačati i napasti ulazak u HT Premijer ligu. Sustav financiranja je takav da kako bi zadovoljili naše želje i ambicije rada u omladinskom pogonu, što nam je cilj, te kako bi mladima omogućili pravilan razvoj kada dođu do seniorskog uzrasta moramo imati seniorsku ekipu u elitnom rangu. Andrej Tesla je profesionalac u našem klubu i zbog skučenih financija, ali i njegovog iskustva u radu s mladima, mi smo njega postavili za trenera mlade seniorske ekipe. Osobno smatram da sam tu pogriješio što sam ga iskoristio u seniorskoj priči jer je Tesla najbolji trener i po radu i po znanju neprikosnoven u Hrvatskoj za rad s mladima što i dalje pokazuje radom u našem klubu. Stigao je Srđan Helbich gdje smo nakon nekog vremena uvidjeli da sa svim tim iskusnim igračima koje imamo i mladim igračima nismo davali ni četrdeset posto naših mogućnosti. Jednostavno se nije složila kemija što sam u razgovoru s njim i igračima osjetio. Ove sezone smo jednostavno htjeli složiti pobjedničku priču i po meni mi smo i imali najbolju momčad. Opet smo se odlučili za promjenu jer smo smatrali da mora biti neki klik između trenera i igrača. Preuzeli smo Luka Jovanović i ja kao vojnici kluba. Što se tiče trenažnog procesa tu je više radio Luka i na kraju smo napravili jednu dobru atmosferu i igru i žao nam je što se ovako završilo - rezimira Perić sezonu.

Pratiteljima Bosca najviše u oči upada činjenica da je klub u dvije sezone promjenio više od 20 igrača. S gotovo novom momčadi se ušlo u HT Premijer ligu, a opet gotova nova momčad je igrala ovu sezonu.

-Ja se slažem da nije dobro mijenjati ekipu, ali isto tako moram reći koji su za to razlozi. Samim ulaskom u HT Premijer ligu u ljeto 2018. godine dignuli smo trenažni dio na veću razinu. Tada su ostala samo četiri igrača koji su mogli ispunjavati veće zahtjeve jer nam je cilj bio podići klub na veću razinu. Nitko od igrača nije otjeran i kod nas ima igrača koji i danas na određeni način sudjeluju u radu kluba. Prošle sezone kad smo ispali, svjesno smo išli na drugi dio priče, odnosno da dovedemo mlade igrače i potpisujemo s njima ugovore na duži niz godina.

Ono čime u Boscu sigurno mogu biti zadovoljni je rad u omladinskom pogonu.

- Prije početka pandemije radili smo u deset osnovnih škola u Zagrebu kroz školu košarke. Imamo praksu da u njima većinom rade profesori TZK-a pojedine škole tako da tu imamo veliku bazu. Dobro su nam posložene selekcije od U12 do U19. Imamo potpisanu suradnju s teretanom InVictus profesora Kvesića gdje je taj dio programa kod nas provodio trener Krešimir Karačić. Svi igrači koji po nama daju neku perspektivu imali su razrađen individualni rad, farmakologiju, dobivali su opremu, imali fizioterapeuta na raspolaganju 24 sata. Ono što je isto bitno da s tom djecom rade Damir Kršić, Matija Brkljačić i Andrej Tesla koji imaju zapažene rezultate u svom radu i koji su osvajali medalje na brojnim prvenstvima. Među njima imamo mnogo igrača članova gradske selekcije. S kadetima je radio Jurica Smiljanić gdje smo imali dva kadetska reprezentativca (Tomić, Cvijanović). U19 je poslije Jovanovića vodio Helbich i tu smo ubacili dva igrača u seniore. Mislim da smo razradili tu priču i da svaka mlada selekcija ima veliki broj treninga. U svemu tome veliku pomoć i suradnju imamo u bivšem igraču Peri Dujmoviću koji puno pomaže kroz rad u upravi. Moje mišljenje je da u ovom trenutku imamo ponajbolje posložen omladinski pogon u Hrvatskoj u pogledu stručnog rada i organizacije. I u ovo vrijeme pandemije svi su treneri dobili zadatke da putem aplikacija nastave raditi s djecom. Sve selekcije sa svojim trenerima rade, gdje je uključen rad na snazi, na motoričkim sposobnostima, predavanjima o nutricionizmu i ponašanju na treningu i utakmicama, pravilima igre i svemu onome što se u ovom periodu može naučiti i što možda preskoče u kolektivnom treningu”

Rad Bosca značajno pomažu i gradske strukture.

- Imamo podršku od grada koji nas je prepoznao i pomogao pogotovo zadnjih par godina. Dobili smo veliki broj termina treninga i poslije Cibone imamo najbolje uvjete rada u Zagrebu. Sve to je trebalo opravdati. Imali smo grešaka, ali želimo i idemo prema tome da budemo najbolji..

Slijedeći tjedan s treninzima pod određenim uvjetima mogu započeti klubovi HT Premijer lige, a nestrpljivo i u Boscu čekaju termin početka za klubove ispod prvog ranga natjecanja.

 - Prvo treba vidjeti na koji će se način moći raditi, a mi naravno jedva čekamo da se mjere popuštanja nastave i da i mi krenemo raditi.

Čeka nas dugo toplo ljeto bez mnogih košarkaških sadržaja. Već nekoliko godina Bosco ima svoj plan rad kroz košarkaški kamp ”Croatia”.

- Prvu godinu smo bili suorganizatori kampa, a sada imamo stalnu suradnju. Kamp nije otkazan i postoji mogućnost da se održi na određeni način i u manjim grupama, a što će vjerujem svim mladim košarkašima dobro doći i trebati nakon mirovanja. Naravno da se čeka kako će se razvijati ova epidemiološka situacija - zaključio je Perić.