Hrvatska
Josip Bilić, Pepsi Božić i Neven Bertičević dobitnici nagrade Franjo Bučar

Josip Bilić, Pepsi Božić i Neven Bertičević dobitnici nagrade Franjo Bučar

Autor: Basketball.hr

Život vezan uz košarku.

Među dobitnicima godišnje državne nagrade za 2018. godinu na području sporta "Franjo Bučar"  nalaze se i zaslužnici koji su svojim radom doprinijeli razvoju i popularizaciji košarke Josip Bilić, Boško Pepsi Božić i Neven Bertičević.

Za Bilića se navodi kako je 50 godina radio u sportu, od čega 33 u košarci. Bilić je obnašao odgovrno rukovoditeljske poslove u KK Split, HKS-u i ABA ligi.

Josip Bilić


Pepsi Božić je na dodjeli nagrada predstavljen kao jedan od najdugoročnijih košarkaških trenera i jedan od osnivača KK Zagreb koji je 1995. i 1999. bio izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije.

Pepsi Božić

Kolega Neven Bertičević  je svoim radom postavio standardne pisanja o sportu pogotovo u tenisu i košarci.

Nagrade za životno djelo uz koje ide i novčana nagrada od 50 000 kuna pripala je Milki Babović, Vladimiru Jankoviću i posmrtno Mati Parlovu. Ostali dobitnici godišnjih nagrada s pripadajućih 20 000 kuna su  Zlatko Dalić, Luka Modrić, hrvatska nogometna reprezentacija, Miho Bošković, Tin Srbić, Dino Sinovčić, Josip Bilić, Ivo Trumbić, Vjekoslav Šafranić i Petra Deša. 

Nagrada je nazvana po ocu hrvatskog olimpizma Franji  Bučaru.

Odluka o dobitnicima nagrada donijeta je temeljem prispjelih prijedloga na natječaj, a donio ju je Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar kojeg čine Damir Knjaz,  Đurđica Miletić, Venio Losert, Dino Rađa, Zdeslav Vrdoljak, Barbara Jelić Ružić, Mario Stanić, Darko Kralj i Mila Horvat. Vrijedno je istaknuti kako su se svi članovi Odbora odrekli svog honorara te novac darovali Zakladi Hrvatski olimpijci.