Hrvatska
Josip Pandža se javno ispričao: Stidim se i svjestan sam, trebam biti ljudima poticaj, a ne spoticaj!

Josip Pandža se javno ispričao: Stidim se i svjestan sam, trebam biti ljudima poticaj, a ne spoticaj!

Autor: Branko Tabak Photo: ABA league j.t.d./Dragana Stjepanović

Trener Šibenke je priznao svoju pogrešku i ponizno se ispričao.

Trener Šibenke Josip Pandža javno se ispričao putem svog Facebook profila za sporni time-out na utakmici ABA 2 lige u kojem je njegova momčad poražena od Sutjeske 72-80.

Njegove napisane riječi bude nadu. Istina je da je osuđivanje drugoga danas nešto što mediji zlorabe za čitanost i lov na klikove, no potvrdit će to gospodinu Pandži oni koji nas poznaju, ne spadamo u tu kategoriju zagađivača medijskog prostora i o košarci pišemo afirmativno i s puno entuzijazma, darujući joj svoje slobodno vrijeme.

Košarka je i nama i treneru Pandži i njegovom igračima sastavnica života, ljubav koja nam baš ne vraća sve ono što joj dajemo.

Zbog toga je valjalo prekinuti lanac teških riječi i loših obrazaca ponašanja. Činjenica je da Pandža nije jedini koji koristi ovakve načine motiviranja igrača, no njega su kamere i mikrofoni ulovili u prijenosu uživo. Dojavljivali ste nam i primjere ostalih - redom ih osuđujemo i poručujemo, sram vas bilo.

A za dobro jutro i ljepši dan donosimo javnu ispriku Josipa Pandže koji nije krenuo u kontranapad, nego je stao na loptu i poručio: 'Stidim se i svjestan sam, trebam biti ljudima poticaj a ne spoticaj!'

'Javno se izvinjavam svim osobama koje su se uvrijedile zbog mojih riječi izgovorenih na već emitiranom time outu na utakmici Šibenka - Sutjeska u okviru druge Aba lige. Moje izgovorene riječi su primitivne i nedopustive, ali imale su samo jednu jedinu namjeru, a to je potencijalna bolja reakcija mog tima. Nikakav kontekst vrijeđanja nečijih majki ili osoba s posebnim potrebama mi nije bila namjera. Svoju majku poštujem najviše na Svijetu, a u obitelji imamo osobe s posebnim potrebama, tako da moja namjera nije povezana s kontekstom na koji pojedini mediji žele izgovorene riječi usmjeriti. Moja savjest je čista, pred Bogom sam uspravan i svi koji me dovoljno poznaju, sigurno razumiju da namjera nije vrijeđanje ljudi koji nisu prisutni, nego bolja reakcija mog tima. Da sam znao da su mikrofoni uključeni, moje riječi bi sigurno bile blaže i bolje probrane. Tko je u sportu, svjestan je da se pred ugašenim kamerama dešavaju i dosta gore i ružnije stvari. Bez obzira na to, moje riječi nemaju opravdanje i svi koji me osuđuju, apsolutno ih razumijem. I ne zamjerim im. Svjestan sam da je ovakav video super za broj klikova i da je osuđivanje drugog čitano u današnje vrijeme. U tom vremenu ne postoje činjenice, postoje samo interpretacije. Stidim se i svjestan sam, trebam biti ljudima poticaj a ne spoticaj!'

Neka ova isprika i naša podrška istoj budu prvi koraci u stvaranju poticajne atmosfere i poruka ostalim trenerima da su stručnjaci, učitelji i primjer igračima koje treniraju. Osebujnost ne podrazumijevanja omalovažavanje i vrijeđanje drugih. Rezultat je prolazan, sve što imamo u košarkaškoj zajednici su ljudski resursi i ljudskost. Radimo i griješimo. Josip Pandža je priznao svoju pogrešku i ponizno se ispričao. Takav potez za neke je nemoguća misija. Tako treba treneru!