Hrvatska
Službeno: Josip Sesar je novi izbornik reprezentacije Hrvatske

Službeno: Josip Sesar je novi izbornik reprezentacije Hrvatske

Drugi kandidat bio je Dario Gjergja

Na današnjoj popodnevnoj sjednici Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza Josip Sesar je imenovan za novog izbornika Muške seniorske reprezentacije Hrvatske.

Podsjetimo, u rujnu 2022. Aleksandar Petrović je preuzeo funkciju sportskog direktora HKS-a te je, istovremeno tražeći dugoročnije rješenje za poziciju izbornika hrvatske reprezentacije, imenovan za v.d. izbornika. Tijekom sljedećih mjeseci odradio je mnoge razgovore s potencijalnim kandidatima za izborničko mjesto te je nedavno Upravnom odboru uputio dva prijedloga: uz u konačnici izabranog Josipa Sesara, drugi kandidat bio je Dario Gjergja, međunarodno prepoznat trenerskim radom u Belgiji, kako klupskim, tako i zapaženim rezultatima belgijske reprezentacije.

Josip Sesar je u reprezentativnom pogonu “od malih nogu”. Još kao četrnaestogodišnjak iz rodnog Mostara dolazi u KK Zagreb gdje počinje profesionalnu karijeru, a 1996. godine s juniorskom reprezentacijom Hrvatske osvaja europsko zlato i biva proglašen MVP-jem prvenstva. 1999. godine prelazi u Cibonu koju danas vodi kao glavni trener. Već u svojoj prvoj igračkoj Ciboninoj sezoni postiže zapažene rezultate, a baš te 1999./2000. sezone Cibona je igrala i četvrtzavršnicu Eurolige. Za Mušku seniorsku reprezentaciju Sesar je zaigrao na Europskim prvenstvima 1997., i 2001. godine te na kvalifikacijama za Eurobasket 1999.

Danas već davne 2016. imenovan je glavnim trenerom Muške U20 reprezentacije, a 2018. prvi put ulazi u seniorsku kao pomoćni trener Draženu Anzuloviću. U stožer se ponovno priključuje 2022. godine pod palicom v.d. izbornika i sportskog direktora Aleksandra Petrovića, a sada preuzima glavnu riječ u seniorskoj reprezentaciji. U svakom slučaju, očekuje ga vruće i neobično aktivno ljeto jer Hrvatska sudjeluje u dva službena natjecanja: najprije je na rasporedu posljednji krug pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo između 19. srpnja i 5. kolovoza te Olimpijski pretkvalifikacijski turnir od 12. do 20. kolovoza.