Hrvatska
Regija
Jovanovića motiviraju bačeni upaljači i kovanice, dok je Naglić umoran kao da je drva cijepao

Jovanovića motiviraju bačeni upaljači i kovanice, dok je Naglić umoran kao da je drva cijepao

Autor: Paulo Sarić

Rovovska bitka na kraju je pripala domaćoj momčadi.

Zadar je u sinoćnjem susretu 16. kola Jadranske lige došao do teško izborene pobjede nad FMP-om kojom je preskočio beogradsku momčad na regionalnoj tablici. Nakon dva sata košarke momčad Aramisa Naglića slavila je s 83-77 i ostala u lovu za četvrtom pozicijom koja vodi u doigravanje.

- Čestitam ekipi Zadra na dobroj utakmici i zasluženoj pobjedi. Znali smo da nas očekuje čvrst susret. Izgubili smo zbog promašenih slobodnih bacanja. Promašili smo 19 slobodnih bacanja, a danima upravo to ističemo kao osnovni preduvjet za pobjedu – kratko i sažeto je sumirao utakmicu iz beogradskog kuta kapetan FMP-a Filip Čović koji nije propustio prokomentirati ambijent na Višnjiku - sjajna atmosfera. Iskreno, u Jadranskoj ligi nema gradova ili dvorana u kojima je ljepše igrati košarku. Koliko god vas publika vrijeđala, gađala upaljačima ili kovanicama, ja bih uvijek ovdje najradije igrao.

Njegov kolega u redovima dalmatinske momčadi koji je sinoć zaigrao u početnoj petroci kratko je prokomentirao novu domaću pobjedu Zadra.

- Borili smo se. Cijela je momčad dala sve od sebe. Iako smo imali loš postotak šuta za tri i sa samo pet trica smo uspjeli pobijediti – kazao je Lovre Bašić.

Gostujući trener Vladimir Jovanović cijelu sezonu radi jako dobar posao što se moglo vidjeti i u jučerašnjoj utakmici u Zadru. FMP izgleda vrlo dobro na terenu, sve izmjene su pravovremene i logične, a posebno imponira način na koji beogradska momčad izgleda s mladim snagama na parketu, kada se odmara Filip Čović.

- Čestitam Zadru na zasluženoj pobjedi. Oni su u prijelomnim trenucima početkom treće četvrtine bili čvršći od nas. Nekoliko smo puta dopustili domaćim igračima da se prošetaju do koša, što je nedopustivo, a kasnije su uhvatili i par skokova u napadu te su okrenuli tijek utakmice – rekao je Jovanović.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Prošlosezonski je finalist srbijanskog prvenstva sinoć pucao čak 44 slobodna bacanja, pritom promašivši njih 19. Da su bili samo malo precizniji pitanje je u kojem bi smjeru utakmica krenula.

- Poslije 20 promašenih slobodnih bacanja ne zaslužuješ pobjedu ni na domaćem terenu niti u bilo kojem gradu na svijetu, a pogotovo ne u Zadru. Volio bih da je svaka utakmica u ligi ovakva. Bačene upaljače i uvrede doživljavam kao dodatnu motivaciju. U ovakvim se atmosferama postaje igrač. Moji momci se nisu snašli, no ako žele napraviti karijeru moraju se naučiti nositi s pritiskom – prokomentirao je Jovanović.

 Domaći je trener prilično iscijeđen sjeo pred novinare. Dva sata košarke i završnica u kojoj njegovoj momčadi umalo nije bilo dovoljno ni plus 15 ostavila je traga na stasitom Riječaninu.

- Očekivali smo ovakvu utakmicu. Razgovarali smo o tome čitav tjedan. FMP je čvrsta i atletična ekipa. Zadnjih smo dana imali problema s ozljedama pa me pobjeda još više veseli. Fiću smo dosta dugo čekali i drago mi je što je dobro reagirao. Već se nekoliko utakmica diže u igri te je večeras zaista odigrao jako dobro u ključnim trenucima – izjavio je Aramis Naglić nakon vrijedne pobjede i pojasnio s čime se nosio proteklih dana - Knowles ima problema s tetivom koljena. Ima neugodnu upalu koja ga muči već neko vrijeme te je bilo upitno hoće li uopće nastupiti. No, to nije bilo sve. Jakov je dobio udarac u kuk pa je ponovno na poštedi. Uz sve to Bosticu je danas bilo posebno teško igrati radi profila igrača koji su ga čuvali. Veseli me što smo nadskakali FMP koji je jedna od najboljih skakačkih momčadi u ligi te pobijedili sa samo pet zabijenih trica.

Dvije su stvari obilježile jučerašnju utakmicu. Suci i zadarska publika. Kako to obično biva jedno veže drugo, pa je atmosfera bila ponešto vatrenija u odnosu na prosječnu utakmicu ABA lige.

- Hvala navijačima, oni su uvijek jezičac koji nas gura u teškim i neizvjesnim utakmicama poput ove – rekao je Naglić koji je odgovorio i na pitanje o čak 44 dosuđena slobodna bacanja za FMP - sve to spada u rovovsku bitku. Dobili su dosta poena upravo iz tih situacija. Bilo je tu prekršaja, nesportskih, namjernih… Umorni smo kao da smo drva cijepali. I kada smo otišli na desetak razlike utakmica nije bila gotova. No, pokazali smo karakter te se okrećemo budućim izazovima.

A oni dolaze već u petak kada Zadar na Višnjiku dočekuje Alkar.