Hrvatska
Junačka pobjeda Zagreba

Junačka pobjeda Zagreba

Autor: Paulo Sarić

JUNAKović ponovno briljirao!

Mladi košarkaški Zagreba došli su do svoje prve pobjede u HT Premijer ligi. Momčad Nikole Garme na domaćem je terenu nakon velike je borbe bila bolja od sinjskog Alkara rezultatom 81-75. Ponovno je briljirao B reprezentativac Martin Junaković koji je dvoboj završio nadomak triple-doublea i pokazao da na najbolji mogući način iskorištava ukazanu priliku.

Zagrepčani su, kao i u prošlom kolu protiv Zadra, jako dobro otvorili susret. Iako hendikepirani i visinom i iskustvom izvrsno su se postavili na terenu i pokazali da ih se ne treba prerano otpisati. Samo otvaranje je pripalo Sinjanima koji su poveli 2-6, no razigrani su domaćini brzo preokrenuli tijek utakmice. Agresivnost u obrani i rastrčanost napadu, uz poslovično raspucanog Martina Junakovića, odveli su Mrave nadomak dvoznamenkaste prednosti na zatvaranju prve dionice. Mladi je Junaković tricom u 11. minuti odveo svoju momčad na velikih plus devet (25-16), no Sinjani se uskoro bude i mini-serijom 0-6 dolaze do prvog vodstva sredinom drug e četvrtine (32-33). U tim se trenucima popravio dalekometni šut Alkara, a raspucao se i američki razigravač Dajuan Graf pa se na odmor otišlo s 38-41 za goste.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Nastavak su otvorili Vuko i Booth svojim koševima za najvećih osam poena viška za dalmatinski sastav (38-46). Izgledalo je tada kao da je momčad Domagoja Kujundžića pronašla recept za Zagrepčane i da će lakoćom privesti susret kraju protiv mlade i neiskusne momčadi. No, Garmini su momci tada pokazali da u njima još ima života, i što je najvažnije – kvalitete, pa smo u nastavku gledali potpuno drugu priču.

Najteži su dio posla, stizanje rezultata, na sebe su preuzeli oni najiskusniji i najkvalitetniji. Bivši igrači Cibone i Zadra, Franko Šango i Martin Junaković gotovo su sami napravili seriju 14-0 i u potpunosti promijenili tonus. Pritom je bivši Cibos zabio šest od 14 poena, dok je u preostalih osam imao svoje prste u vidu asistencija. Junaković je bio nezaustavljiv u trećoj dionici pa je gotovo vlastoručno odveo Mrave nadomak dvoznamenkaste prednosti (54-48), ali nije imao adekvatnu podršku suigrača. Pratili su tak Franko Šango i Bože Radoš, pa su Sinjani uskoro vratili stvari na početak. U posljednjih se deset minuta ušlo s 56-58, a već i sami pretpostavljate što se onda dogodilo.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Loptu je u svoje ruke uzeo fantastični Junaković koji je zabio osam od narednih deset koševa svoje momčadi, a za preostala dva asistirao te je vratio Mrave u vodstvo. Ipak, trebao je sačekati da mu se priključi još netko prije nego je u potpunosti kapitalizirao period svoje izvrsne igre. Taj netko bio je mladi Jan Palokaj koji je s pet vezanih poena vratio Zagreb na plus osam (71-63). Potom se dogodilo i nešto neviđeno. Domaćini su zabili koš, a da loptu kroz mrežicu nije ubacio, ili strijelcu asistirao, Martin Junaković. Bilo je to u 36. minuti kada je Šango zabio na asistenciju Radoša. Gosti su se pokušavali vratiti u utakmicu, no nisu imali uspjeha, a kada je, tko će drugi nego Junaković, s linije slobodnih bacanja odveo domaćine do prve dvoznamenkaste prednosti dvije minute prije kraja (79-68) susret je bio riješen.

Junaković je utakmicu završio nadomak trostruko-dvocifrenog učinka s 33 koša, 12 asistencija i osam skokova, a dobre su partije pružili i Bože Radoš s 18 poena i osam skokova te Franko Šango koji je ubacio 15, uz također osam uhvaćenih lopti. Mladi je Palokaj dodao 12 koševa uz deset skokova i zatvorio kvartet dvocifrenih Mrava. . Bolji od ostalih u redovima Alkara bio je Dajuan Graf s 18 poena.