Europa i Svijet
Hrvatska
Juniori poraženi i od Španjolske, prilike za iskupljenje je Gruzija

Juniori poraženi i od Španjolske, prilike za iskupljenje je Gruzija

Autor: Branko Tabak

FIBA European Challenger

HRVATSKA – ŠPANJOLSKA 74:96 (22:22, 18:29, 21:26, 13:19)

Hrvatska je poražena u 4. kolu U18 FIBA European Challengera u Skoplju od Španjolske74-96. Igrači Ivana Tomasa nisu imali odgovor na agresivnu igru Španjolske koja je i dalje neporažena, dok su Hrvati ostali na jednoj pobjedi, onoj iz 1. kola protiv domaćina Sjeverne Makedonije.

Tijekom prve četvrtine Španjolska je bila na posjed, dva rezultatske prednosti ispred Hrvatske sve do trice Vice Zankija i prvog vodstva Hrvata 19-18. Vratili su Španjolci prednost na svoju stranu (22-19) koje je novom tricom na isteku četvrtine poništio Krševan Klarica.

Drugu četvrtinu Hrvatska otvara serijom 5-0 za prednost 27-22. Nevjerojatan je način na koji su se Španjolci vratili u egal. Presingom pri izvođenju lopte ispod koša prisilili su Tomasove igrače da im dvije lopte serviraju na polaganje. Nakon promašenog bacanja odbojkom su plasirali loptu kroz obruč i u tren oka poveli 27-28. Hrvatsku crnu rupu samo je nakratko tricom za 30-33 prekinuo Duje Brala. Španjolci su s nekoliko minuta agresije ostvarili rezultatski povratak i dobili samopouzdanje koje ih je vuklo naprijed. Hrvati su pod stalnim pritiskom ušli u seriju pogrešaka, broj izgubljenih lopti je rastao (do poluvremena ih je bilo 14) kao i zaostatak koji je u 17. minuti iznosio 14 poena (30-44). U sljedećih četrdesetak sekundi serijom 6-0 Hrvatska se spušta na jednoznamenkasti minus, no do odmora Španjolci ponovno odlaze u zonu komfora (40-51).

Hrvatska je dobro izgledala prvih pet, šest minuta drugog poluvremena. Povezanim tricama Duje Brale i Andrije Jelavića stigla ja na samo pet poena zaostatka (52-57). Uslijedio je novi pad u igri i bijeg Španjolaca na nedostižnih 61-77 nakon 30 minuta igre.

Posljednja četvrtina bilo je desetominutno zatvaranje riješene utakmice. Sutra s početkom u 15 sati Hrvatska se sastaje s Gruzijom, jedinom reprezentacijom bez pobjede na ovom turniru.

Protiv Španjolske Filip Kalajžić i Duje Brala su postigli po 13, a Antonio Klarin 12 poena.