Europa i Svijet
Hrvatska
Juniori s Turskom odigrali puno bolju utakmicu, ali i dalje nedovoljno dobro za pobjedu

Juniori s Turskom odigrali puno bolju utakmicu, ali i dalje nedovoljno dobro za pobjedu

Autor: Z.D. Photo: FIBA

Poljska je prilika za prvu pobjedu na EP

TURSKA – HRVATSKA 81:69 (19-15, 12-17, 23-23, 27-14)


Hrvatska juniorska reprezentacije je doživjela i drugi poraz na EP u Nišu. Nakon lošeg izdanja protiv Njemačke, u susretu drugog kola s Turskom izabranici Srđana Subotića su odigrali puno bolju utakmicu, nedovoljno dobru za pobjedu. Turska je slavila 81-69. 

Na samom početku Hrvatska kreće dobro, piše se i 5:10 na hrvatsku stranu zahvaljujući dvima polaganjima Pere Zubca, no turska reprezentacija zbija svoje redove, upisuje seriju od 10 poena (15:10) i prvu četvrtinu zaključuje s 19-15 u svoju korist. U drugoj dionici Hrvatska pokazuje svoj potencijal, na krilima Tonija Bilića i Viga Barta prelazi u vodstvo te s poenom prednosti odlazi na veliki odmor (31:32).

Sljedećih deset minuta igra se koš za koš, Hrvatska je imala priliku i za veće odvajanje kada se na nakon koša Luke Frančeševića na semaforu ispisalo 40:45, no u posljednjoj dionici dolazi do pada. Ključnom serijom od 54:57 do 63:57 Turska stvara psihološku prednost, zadržava smjer, postiže i dvoznamenkastu razliku (70:60) pet minuta do kraja utakmice i u konačnici upisuje pobjedu pri 81:69.

U hrvatskom je dresu ponovno najbolji bio Toni Bilić s 18 poena i 5 skokova, Luka Frančešević je dodao 11 poena uz 7 skokova i 5 asistencija, a Vigo Bart je upisao 10 poena. U protivničkim redovima je dominirao Demir Dogan s 20 poena.

Trener reprezentacije Srđan Subotić imao je puno bolje dojmove u usporedbi s jučerašnjom utakmicom protiv Njemačke: “Puno bolje naše izdanje, u većem dijelu jako dobro odigrana utakmica, no porazom ne možemo i ne smijemo biti zadovoljni. Moramo se nastaviti pripremati za sutrašnjeg protivnika – Poljsku koja je ranga sličnog našemu. Vjerujem da možemo doći do prve pobjede, a za to će trebati odigrati još bolje nego danas i smanjiti broj izgubljenih lopti. Oni igraju dosta brzo, stalno idu u leđa, agresivni su, a mi ćemo morati biti taktički disciplinirani, držati kontrolu lopte i paziti kako ulazimo u napade. To sutra može biti i presudno jer se u tom slučaju njima otvaraju laki koševi, kako je bilo i danas. Smatram da su momci ipak danas dali svoj maksimum, igrali su tako do samog kraja, no, kako sam rekao – moramo i možemo još bolje.”

U ponedjeljak, 24. srpnja s početkom u 13 sati na redu je posljednja utakmica grupne faze Europskog prvenstva. Protivnik je Poljska, a prijenos uživo možete pratiti na programu Sportkluba i FIBA YouTube kanala.